‘Europa moet overnamewaakhond oprichten’

Protest in Griekenland tegen Chinese inmenging in de haven van Athene. Foto: AFP/Aris Messinis

Europa moet een autoriteit oprichten die ongewenste overnames door buitenlandse bedrijven kan tegenhouden. Dat zei eurocommissaris Antonio Tajani (industrie) gisteren in de Duitse krant Handelsblatt. Hij noemde specifiek het gevaar van politiek gemotiveerde overnames door Chinese investeerders.

NRC-redacteur internationale economie, Ykje Vriesinga:

Om ongewenste buitenlandse inmenging tegen te gaan pleit de Italiaan Tajani voor de oprichting van een Europees overnamepanel. Dat onderzoekt dan overnames door buitenlandse investeerders of staatbedrijven: zijn deze politiek gemotiveerd of hebben ze een verlies van Europese kennis en technologie tot gevolg?

Tajani in Handelsblatt: “Voor een succesvolle Europese industrie is de bescherming van onze kennis en technologie van essentieel belang. Chinese bedrijven met veel geld kopen steeds vaker Europese bedrijven met de meest vooraanstaande technologische kennis in belangrijke sectoren.” Volgens Tajani hebben deze investeringen een economische basis, maar zit er ook een politieke strategie achter. Europa moet daarom niet schromen om een politiek antwoord te geven.