DNB niet akkoord met alle conclusies commissie-De Wit

Den Haag : 4 februari 2010 Commissie de Wit, openbaar verhoor van DNB-president Wellink. © foto Roel Rozenburg
Den Haag : 4 februari 2010 Commissie de Wit, openbaar verhoor van DNB-president Wellink. © foto Roel Rozenburg DNB-president Wellink tijdens zijn openbaar verhoor door commissie-De Wit in februari. Foto NRC/Roel Rozenburg

De Nederlandsche Bank weigert een aantal conclusies van de commissie-De Wit, die de oorzaken van de kredietcrisis onderzoekt, over te nemen. Het gaat om de beoordeling van het optreden van DNB bij de overname van ABN Amro en ondergang van de IJslandse internetspaarbank Icesave.

De financiële redactie van NRC Handelsblad schrijft vandaag:

Het is opmerkelijk dat DNB niet alle conclusies van commissie-De Wit overneemt. In juli eiste Frans Weekers, toen Kamerlid voor de VVD nu staatssecretaris van Financiën, dat DNB wél alle aanbevelingen moest onderschrijven. DNB wil niet reageren op een mogelijk conflict met de staatssecretaris. Een woordvoerder laat weten het Kamerdebat over de brief af te willen wachten.

‘DNB kon niet strenger zijn voor Icesave’
De Wit oordeelde dat DNB als toezichthouder meer had mogen verlangen van Icesave en het moederbedrijf Landsbanki. DNB zou de bevoegdheid hebben gehad om extra regels te stellen vóórdat Icesave toetrad tot het Nederlandse depositogarantiestelsel. Wellink schrijft dat dit alleen had gekund als de wetgever eerst extra regels opstelde. Die extra regels ontbraken, dus kon DNB ook niet strenger zijn voor Icesave, redeneert Wellink.

Brief Wellink aan minister De Jager
Tijdens de overname van ABN Amro gaf DNB een zogenoemde verklaring van geen bezwaar aan het bankenconsortium (Santander, RBS en Fortis) dat ABN Amro wilde kopen en opsplitsen. De toezichthouder verzuimde volgens de commissie goed te kijken of financiële markten wel stabiel genoeg waren voor de overname. DNB is van mening dat dit risico wel goed is bekeken.

Dat alles blijkt uit een brief die president Nout Wellink van DNB heeft gestuurd aan minister Jan Kees de Jager van Financiën. De brief is de officiële reactie van DNB op Verloren Krediet, het eerste rapport van de commissie-De Wit.

    • Jules Seegers