Amazon wil geen slechte cadeaus meer versturen

Bij online warenhuizen als Amazon en bol.com is het in december een groot probleem: dertig procent van de cadeaus die besteld worden, wordt weer teruggestuurd omdat de ontvanger er niet tevreden mee is. Amazon denkt een oplossing te hebben.

In een door Amazon aangevraagd patent wordt een voorbeeld opgevoerd om het mechanisme uit te leggen: Aunt Mildred. Stel dat je weet dat die tante elk jaar een nutteloos cadeau naar je opstuurt, dan bepaal je voor alle bestellingen van Aunt Mildred dat ze vooraf automatisch ‘geconverteerd’ worden naar iets wat je wél wilt hebben. Zo maak je bij Amazon een lijstje aan met regels, zoals ‘maak van de cadeautjes van Aunt Mildred altijd een tegoedbon’, ‘stel me bij wollen kleding eerst op de hoogte’ of ‘geen films met Meryl Streep’.

De ontvanger kan zelfs via Amazon een bedankje sturen naar de verzender - voor het originele cadeau. Lieve tante, bedankt voor de wollen trui, terwijl ze je eigenlijk seizoen drie van Californication cadeau gegeven heeft.