Zesde Somalische terreurverdachte vrijgelaten, klacht tegen AIVD

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw één van de Somaliërs die vrijdag werden aangehouden wegens betrokkenheid bij terrorisme vrijgelaten, meldt het ANP. De 32-jarige man is niet langer verdacht.

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw één van de Somaliërs die vrijdag werden aangehouden wegens betrokkenheid bij terrorisme vrijgelaten, meldt het ANP. De 32-jarige man is niet langer verdacht.

Justitie arresteerde vrijdagavond twaalf Somaliërs omdat de AIVD meende dat ze een terroristische aanslag in Nederland beraamden. Van de de twaalf Somaliërs die vrijdag werden gearresteerd, zijn er nu zes vrijgelaten. Het OM besluit dinsdag wat er met de andere zes verdachten gaat gebeuren.

Bij terrorisme wordt altijd ingegrepen
Bij aanwijzingen voor een mogelijke aanslag grijpt de AIVD altijd in, legt NRC-redacteur Steven Derix uit. Hij schreef jarenlang over terrorisme in Nederland in NRC Handelsblad:

,,Ze worden op zo’n moment voor de keuze gesteld: ingrijpen of niet. Bij aanwijzingen voor een aanslag wordt altijd ingegrepen. Dan kan je gewoon niet eerst een week grondig en langdurig onderzoek verrichten. De AIVD was echt gealarmeerd. Ik begrijp dat de tip van een betrouwbare bron afkomstig was.”

Zaterdag vertelde Derix al dat het moeilijk is om te zeggen of met deze arrestaties Nederland daadwerkelijk aan een aanslag is ontsnapt. Maar de aanwijzingen waren dusdanig ernstig dat een grootschalige actie geoorloofd was.

Onderzoek naar de AIVD
De zes vrijgelaten Somaliërs gaan een klacht indienen tegen de AIVD. Dat zegt Michael Ruperti, de advocaat van zes. Volgens hem kan het niet anders dan dat er fouten zijn gemaakt bij de aanhouding, als ze zo snel alweer vrijgelaten worden.