Uitgelicht

The Maassen als tbs'er die een meisje ontvoert. Ned.1, 19.00u. scene uit de film TBS (2008) FOTO: Independent Films Theo Maassen
The Maassen als tbs'er die een meisje ontvoert. Ned.1, 19.00u. scene uit de film TBS (2008) FOTO: Independent Films Theo Maassen

Film

The Golden Compass (Chris Weitz, 2007, VS/Engeland). Eerste deel van een beoogde filmserie naar de trilogie His Dark Materials (Noorderlicht) van Philip Pullman. Het fantasyrelaas van het eigengereide meisje Lyra dat met behulp van een gouden kompas (een soort waarheidsmeter) voorgaat in een even archaïsche als archetypische strijd tussen goed en kwaad. Met de nodige religieuze referenties en echo’s van The Lord of the Rings, Narnia en Harry Potter. RTL4, 20.30-22.45u.

The Bucket List (Rob Reiner, 2007, VS). Jack Nicholson als een bikkelharde, steenrijke maar terminaal zieke zakenman en Morgan Freeman als een al even terminale automonteur. Op de valreep willen ze nog alles doen waarvan ze ooit hebben gedroomd: ze beginnen met een parachutesprong, dineren aan de Middellandse Zee, beklimmen de piramiden, bezoeken de Taj Mahal en vervoegen zich aan de voet van de Mount Everest. Uiteindelijk ontdekken de mannen natuurlijk dat niet de materiële geneugten de waarde van het leven uitmaken, maar liefde, familie en spiritualiteit.Veronica, 20.30 22.30u.

TBS (Pieter Kuijpers, 2008, Nederland). Volgens menigeen buitengewoon geslaagde, in de bioscoop redelijk succesvolle telefilm biedt overtuigend ambivalente hoofdrol van Theo Maassen als ontsnapte tbs’er die een meisje gijzelt en zijn onschuld probeert te bewijzen. Ned.3, 22.00-23.30u.

Actualiteiten

EénVandaag. MS-patiënte Inge Ginder liet zich afgelopen april in Polen opereren volgens de vooralsnog omstreden Zamboni-techniek. Hoe gaat het nu met haar? Ned.1, 19.00-19.20u.

Nieuwsuur. De zaak van de van terrorisme verdachte Somaliërs die vorige week werden opgepakt. En aandacht voor de toestand van gewonde Uruzganveteranen. Ned.2, 22.00-22.45u.

Informatief

Wintergasten 2010. Gastheer van deze uitzending is Raoul Heertje. Zijn gast is de van oorsprong Litouwse wiskundige en filosoof Antanas Mockus, die als burgemeester van Bogotá bekend werd door de inspirerende wijze waarop hij die stad weer hoop gaf.Ned.2, 20.25-22.00u.

360º - Geo: Le caviar, ce trésor venu d’Iran. Op visvangst met Akbar Tshasak die in Bandar Anzali, een haven in de Kaspische Zee, tien ton steur per jaar aan land brengt. De Kaspische Zee bevat 90 procent van ’s werelds steurpopulatie. Tien jaar geleden ving Tshahak nog 23 ton per jaar. Met Nederlandse ondertitels. TV 5, 21.58-23.00u.

Die Konkurrenten – Russlands Wunderkinder. Tien jaar geleden filmde de Duitse documentairemaker Irene Langemann vier veelbelovende klassiekemuziektalenten in Rusland. In deze film wordt getoond hoe het ze is vergaan sinds die tijd. De inmiddels achttienjarige Irina Tsjistjakova bijvoorbeeld: toen ze acht was charmeerde ze het publiek met haar jeugd, maar nu tellen andere dingen: uiterlijke schoonheid, popstergedrag, sexappeal en een boel geluk bepalen tegenwoordig iemands kans op succes in de wereld van de klassieke muziek.Arte, 22.35-23.35u.

Puskas Hungary. Hongaarse documentaire over voetballer Ferenc Puskas (1927-2006), destijds een van de beste voetballers ter wereld en aanvoerder van het nationale team van zijn land. Na de Hongaarse Opstand van ’56 week hij uit naar West-Europa. Tot ’66 voetbalde hij voor Real Madrid, daarna werd hij voetbaltrainer.Canvas, 0.00-2.00u.

Amusement

The Hague Jazz: Toots Tielemans. Opname van 21 juni jongstleden. De mondharmonicavirtuoos wordt begeleid door Karel Boehlee (piano), Hein van de Geyn (bas) en Hans van Oosterhout (drums).Ned.2, 18.25-19.20u.

Top Gear special. De drie presentatoren, ieder in een daarvoor geheel ongeschikte sportwagen, volgen de route die de Drie Koningen omstreeks het begin van onze jaartelling zouden hebben afgelegd. De tocht gaat onder meer door Irakese oorlogszones, Turks gebergte en de Syrische woestijn. BBC 2, 19.45-21.00u.

Duts: Walters verjaardagsfeest. Laatste deel van absurde komische Vlaamse serie met en door de hallucinant bebrilde Herwig Ilegeems. Canvas, 20.40-21.10u.

Angelica. Eerste deel van vierdelige serie. Brits kostuumdrama dat zich in de zeventiende eeuw afspeelt. De hoofdrol is voor de uitgekookte Angelica Fanshawe (Andrea Riseborough). Als haar jeugdliefde en eerste man wordt geëxecuteerd, keert ze zich tegen de koning. Ned.2, 22.45-23.40u.

Maguy Marin – Groosland. Op de klanken van de Brandenburgse Concerten danst HNB dit humoristische werk van de Franse choreografe dat ruim twintig jaar geleden in Amsterdam zijn première beleefde. De dansers zijn allen gekleed in dikmakende pakken. Ned.2, 23.40-0.10u.

The Graham Norton Show.Kersteditie van de show met de anarchistische gastheer. Onder de gasten vanavond Little Britain-sterren David Walliams en Matt Lucas die ongetwijfeld meer gaan vertellen over hun nieuwe programma ‘Come Fly With Me’.BBC 1, 23.55-0.40u.

The Rolling Stones: Shine A Light. Documentaire van Martin Scorsese die in 2006 twee concerten van de rockband filmde in het New Yorkse Beacon Theatre. Met gaststerren Christina Aguilera, Jack White en Buddy Guy.ZDF, 0.05-2.00u.

Radio

Marathoninterview: Bas Heijne, essayist. Djoeke Veeninga praat drie uur lang met NRC Handelsblad-redacteur Bas Heijne over diens geschiedenis en achtergrond. Radio 1, 19.04-22.00u.

Stoffer & Bentz. De terugkeer op de radio van programmaduo Martijn Stoffer en Roel Bentz van den Berg. Vanaf vandaag tot en met 31 december elke avond tussen 21.02 en 23.00u met ‘The Book of Love’, waarin aan de hand van obscure popplaatjes een verhaal over de liefde verteld gaat worden.Radio 6, 21.02-23.00u.