El Pais: in WikiLeaks-zaak moeten media niet redeneren als overheden

De samenwerking met WikiLeaks heeft redacteuren van de Spaanse krant El Pais uit hun slaap gehouden. Maar hoofdredacteur Javier Moreno twijfelde nooit aan zijn journalistieke missie. “Het onthullen van de waarheid, dáárvoor komen we iedere dag ons bed uit.”

De samenwerking met WikiLeaks heeft redacteuren van de Spaanse krant El Pais uit hun slaap gehouden. Maar hoofdredacteur Javier Moreno twijfelde nooit aan zijn journalistieke missie. “Het onthullen van de waarheid, dáárvoor komen we iedere ochtend ons bed uit.”

In een uitgebreide verklaring op Elpais.com beargumenteert Moreno waarom hij een bondgenoot van WikiLeaks-voorman Julian Assange werd. Hij heeft hem één keer gezien en meerdere keren telefonisch gesproken. Assange heeft nooit geld gevraagd voor de documenten, verzekert hij.

Moreno gelooft niet in de theorie dat de wereld met diplomatieke geheimen beter bestuurbaar en minder gevaarlijk is. “Hoeveel veiligheid is ons geboden in ruil voor al die morele chantage?”, vraagt Moreno zich af. “Weinig tot niets, aangezien diezelfde politieke elite niet in staat was de financiële crisis te voorkomen.”

Moreno’s betoog komt erop neer dat media geheel andere afwegingen hebben te maken dan overheden, de machthebbers zoals hij dat noemt. “De macht heeft een hekel aan de waarheid als die waarheid hun doelen niet ondersteunt. Meteen na het eerste telefoontje van Assange wist ik dat het El Pais’ plicht is om te publiceren.”

Kranten hebben grote verplichtingen in een democratische samenleving, besluit Moreno. “Verantwoording afleggen, eerlijk zijn en voor evenwicht zorgen. Het beschermen van regeringsbelangen valt daar echter niet onder. “