Rouvoet wil zich niet “laten inlijven in links-progressieve blok”

André Rouvoet heeft laten weten niet in te gaan op de uitnodiging mee te doen aan de manifestatie die Job Cohen op 16 januari organiseert tegen het kabinetsbeleid. “Ik wil me niet laten inlijven in het links-progressieve blok.”

Aanvankelijk werd aangenomen dat de ChristenUnie de uitnodiging afsloeg omdat de manifestatie op een zondag is. Dat er nu inhoudelijke bezwaren zijn, verbaast politiek redacteur Pieter van Os niet.

“De achterban van de ChristenUnie heeft er steeds meer moeite mee dat de partij voor ‘links’ wordt versleten. Vroeger kreeg de partij net als de SGP het label ‘klein rechts’, maar tegenwoordig lijkt de keuze voor orthodox protestanten: links de ChristenUnie, rechts de SGP. Daar zijn ze bij de ChristenUnie niet onverdeeld blij mee.”

In een evaluatierapport naar aanleiding van de verkiezingsuitslag werd al eens gesuggereerd dat er een kloof is tussen de partij en haar achterban.

Cohen heeft alle “progressieve partijen” en maatschappelijke organisaties uitgenodigd mee te doen met zijn manifestatie, die in Amsterdam moet plaatsvinden. De PvdA-leider “proeft veel zorg en cynisme [...] maar ook strijdbaarheid. Het is tijd om die krachten te bundelen.” Hij wil laten zien dat er ook “een ander Nederland” mogelijk is.

Roemer (SP) en Sap (GroenLinks) hebben al toegezegd te komen. D66 is afwachtender: het stuurt een lid van de partij en waarschijnlijk ook iemand uit de fractie om er te kijken en te luisteren.