Chodorkovski opnieuw schuldig

Michail Chodorkovski achter glas in de rechtbank in Moskou. Foto AFP / Alexander Nemenov
Michail Chodorkovski achter glas in de rechtbank in Moskou. Foto AFP / Alexander Nemenov Michail Chodorkovski achter een glazen wand in de rechtbank in Moskou. Foto AFP / Alexander Nemenov

Michail Chodorkovski is vandaag opnieuw schuldig bevonden aan fraude, evenals zijn vroegere zakenpartner Platon Lebedev. De rechtbank in Moskou leest vandaag het vonnis voor in het politieke proces tegen de oliemagnaat. Het kan tot het eind van deze week duren voordat de rechtbank de straf bekend maakt.

Yukos
Chodorkovski en Lebedev, de voormalige eigenaren van het Russische olieconcern Yukos, zijn in eerdere rechtszaak al tot acht jaar cel veroordeeld wegens fraude en belastingontduiking. Zij ontkennen alle beschuldigingen. Tijdens dit tweede proces eist het Russische openbaar ministerie veertien jaar gevangenisstraf.

“De ware reden voor hun veroordeling  lijkt te zijn dat Chodorkovski zeven jaar geleden bij de toenmalige  president Poetin in ongenade viel, omdat hij zich als diens politieke tegenstander manifesteerde die  het land wilde democratiseren en ook wees op corruptie bij oliemaatschappij Rosneft, geleid door Poetins huidige vicepremier Igor Setsjin”, aldus NRC-correspondent Michel Krielaars vanuit Moskou.

Rechter onder druk?
Gisteravond maakte internetkrant gazeta.ru bekend dat de Moskouse rechter Viktor Danilkin zaterdagochtend door geüniformeerde mannen van huis werd opgehaald en naar de Moskouse rechtbank werd gebracht. Daar zou de president van die rechtbank, Olga Jegorova, aanwezig zijn geweest om druk op Danilkin uit te oefenen om beide verdachten vandaag schuldig te verklaren. Een woordvoerder van de rechtbank ontkent dit, maar uit diverse eerdere rechtszaken blijkt dat Jegorova wel degelijk druk op rechters heeft uitgeoefend, aldus correspondent Michel Krielaars.

Betogers opgepakt
De Russische politie heeft twintig betogers gearresteerd die demonstreerden buiten de rechtbank. Dat meldt persbureau Reuters. Honderden demonstranten riepen vanochtend ‘Laat hem vrij’ en ‘Rusland zonder  Poetin’.

Politiek proces
Correspondent Michel Krielaars noemde 27 december 2010 vanochtend in NRC Next “nu al een historische datum”. Hij legt uit:

“Vandaag wordt niet alleen een vonnis geveld over Michail Chodorkovski en Platon Lebedev, maar ook over de rechtsstaat van president Dmitri Medvedev. Want het staat inmiddels vast dat de in ongenade gevallen oligarch en zijn zakenpartner al acht jaar onschuldig in de cel zitten.” Volgens Krielaars lijkt de nieuwe veroordeling wederom te gebeuren “op grond van gefingeerde, absurde beschuldigingen”.

Arrestatie
Chodorkovski werd gearresteerd in Poetins eerste ambtsperiode als president. Chodorkovski, die politieke ambities had, gold op dat moment als de belangrijkste tegenstander van Poetin in de naderende presidentsverkiezingen van 2004.

Uitstel vonnis
De rechtbank zou het vonnis aanvankelijk 15 december uitspreken, maar stelde dat om onbekende reden uit. Poetin zei eerder deze maand in een televisieuitzending dat Chodorkovski een dief is en in de cel hoort te zitten. Medvedev leek zich vrijdag in een televisie-interview van Poetins woorden te distantiëren.

Rusland-correspondent Olaf Koens twittert live vanuit de rechtbank in Moskou. Volg hem hier.