BRIC verandert in BRICS

Zuid-Afrika is door China uitgenodigd om aan te schuiven bij de ‘BRIC’, de groep van snel groeiende economieën waarvan behalve China ook Brazilië, Rusland en India lid zijn. In een brief aan de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft de Chinese leider Hu Jintao laten weten dat Zuma komend jaar welkom is op de BRIC-top in Peking. Met Zuid-Afrika als volwaardig lid zal de naam van het informele handelsoverleg veranderen in BRICS, zegt de Zuid-Afrikaanse minister van Internationale Relaties.

Hoewel de Zuid-Afrikaanse economie in omvang nauwelijks een kwart is van die van het kleinste BRIC-lid Rusland, is volgens de Chinezen en de Russen Zuid-Afrika van strategisch belang als leidende economie op het Afrikaanse continent. Zuid-Afrika zelf telt slechts 49 miljoen inwoners, maar via het meest ontwikkelde land van het continent verwachten de andere BRIC-landen toegang te verkrijgen tot de minerale rijkdommen van het continent en tot de nauwelijks ontgonnen markt van circa 1 miljard bewoners van Afrika bezuiden de Sahara.

China is Zuid-Afrika’s grootste handelspartner en op het Afrikaanse continent wedijveren de Chinezen en de Zuid-Afrikanen met elkaar om de positie van grootste investeerder.

De sinds 2008 kwakkelende Zuid-Afrikaanse economie zal in 2011 naar schatting slechts 3 procent groeien, veel minder dan de verwachte groei in de bestaande BRIC-landen.

Vanaf 1 januari zijn alle vijf BRICS-landen vertegenwoordigd in de VN-Veiligheidsraad. China en Rusland zijn permanent lid, Brazilië, India en Zuid-Afrika hebben een tijdelijke zetel.