Weekeinde vol religieus geweld in Nigeria

Het uitgebrande interieur van een christelijke kerk in de Noord-Nigeriaanse stad Maiduguri na een aanslag dit weekeinde. Foto AFP / Aminu Abubakar

Zeker 38 mensen zijn dit weekeinde omgekomen tijdens religieus getinte onlusten in Nigeria. Zes werden vermoedelijk vermoord door islamitische radicalen in kerken in het overwegend islamitische noorden van het land, meldt persbureau AP. In de stad Jos in centraal Nigeria kwamen 32 mensen om door vier bommen die op verschillende plaatsen afgingen, onder meer op een kerstmarkt.

In Jos en omgeving zijn dit jaar al meer dan 500 mensen door religieus geweld om het leven gekomen, maar dit zijn de eerste grote aanslagen sinds het einde van een avondklok in mei van dit jaar. Jos ligt in het midden van het land en wordt gedomineerd door christenen die moslims gelijke rechten onthouden. Nigeria heeft een bevolking van 150 miljoen mensen, die ongeveer gelijk verdeeld is over een islamitisch noorden en christelijk zuiden.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan, een christen uit het zuiden, probeert momenteel de bevolking achter zich te verenigen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Jonathan werd eerder dit jaar president toen zijn voorganger, een moslim, overleed. Sommige moslims binnen de regeringspartij zouden vinden dat, door dit vroegtijdige einde, moslims nog steeds recht hebben op het leveren van de partijleider en dus presidentskandidaat.

Nigeria is belangrijk voor de Brits-Nederlandse olieproducent Shell. De twee partijen kwamen onlangs in het nieuws omdat uit documenten in bezit van WikiLeaks bleek dat Shell informanten tot in alle lagen van de Nigeriaanse regering heeft.

Het verkoolde lichaam van een slachtoffer van een bomaanslag in de Nigeriaanse stad Jos op Eerste Kerstdag. Foto AFP / Aminu AbubakarHet verkoolde lichaam van een slachtoffer van een bomaanslag in de Nigeriaanse stad Jos op Eerste Kerstdag. Foto AFP / Aminu Abubakar