Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Wall Street-icoon Roy Neuberger (107) overleden

Neuberger ontvangt de National Medal of Arts van George W. Bush in november 2007. Foto WikiMedia.

De Amerikaanse topbelegger en kunstverzamelaar Roy Neuberger, een van de belangrijkste investeerders van de 20e eeuw, is overleden. Hij maakte als een van de weinigen de drie grote Wall Street-crises mee in 1929, ’87 en ’08. Neuberger stierf vrijdag op 107-jarige leeftijd in New York, waar hij 101 jaren woonde. Dat meldt zijn kleinzoon in The New York Times.

Neuberger volgde een kunstopleiding en woonde in de jaren twintig in Parijs. In 1929, kort voor de beurscrisis uitbrak, begon hij als aandelenhandelaar op Wall Street. Hij slaagde erin zijn verliezen te beperken, ondanks de diepe economische malaise. In 1939 richtte hij de beleggingsmaatschappij Neuberger & Berman op. Volgens The New York Times een van de meest eerbiedwaardige partnerschappen die Wall Street ooit kende.

Ron Neuberger in zijn autobiografie ‘So Far, So Good: The First 94 Years’ uit 1997:

“Als ik terugkijk op hoe ik vroeger als jongen verslaafd was aan tennis, vind ik het niet veel anders dan mijn fascinatie voor de aandelenmarkt. Je moet snel beslissen. Je kunt niet wachten en er een nachtje over slapen.” Deze ongeduldigheid leidde ertoe dat Neuberger nooit zijn studie af maakte, hij verliet New York University al na een jaar om te gaan werken. “Ik had het gevoel dat ik veel meer kon leren in de wereld van het zakendoen.”

Tot op hoge leeftijd bleef Neuberger actief in de beleggingswereld. Pas in 2003 ging de belegger met pensioen, toen hij honderd jaar oud was. Kort erna werd Neuberger & Berman voor ongeveer 2 miljard euro overgenomen door Lehman Brothers; de zakenbank die in 2008 ten onder ging aan de economische crises. Onder de naam Neuberger Berman ging de maatschappij hierop verzelfstandigd verder.

Neuberger gebruikte zijn vermogen om een van Amerika’s grootste kunstverzamelingen op te bouwen. Hij bezat honderden werken van kunstenaars als Jackson Pollock, Edward Hopper, Milton Avery en Willem de Kooning. Om de schilderijen te kunnen huisvesten werd in 1974 een museum geopend in New York. Als dank voor zijn kunstcollectie ontving Neuberger drie jaar geleden de Nationale Kunstmedaille van de toenmalige president George W. Bush.