Vijf van twaalf gearresteerde Somaliërs niet langer verdacht

Vijf van de twaalf Somaliërs die vrijdagavond zijn aangehouden worden niet langer verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Dat meldt het Openbaar Ministerie vanavond. Drie van hen zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst. Twee met een geldige verblijfsvergunning voor Nederland zijn aan het begin van de avond vrijgelaten.

Het onderzoek door de Nationale Recherche heeft geen bewijs voor hun betrokkenheid bij strafbare feiten opgeleverd. De overige zeven zitten nog vast en het OM zal morgen een beslissing nemen over voorgeleiding aan de rechter-commissaris.

De twaalf werden vrijdagavond in Rotterdam aangehouden omdat ze volgens de AIVD “op korte termijn” een aanslag in Nederland wilden plegen. Politie en OM kwamen op verzoek van AIVD in actie, maar gisteren liet het OM al weten dat het “geen enkele informatie” had over de plaats waar de twaalf mogelijk een een aanslag wilden plegen.