Van Gaal: ‘Ich passe besser in die deutsche Kultur’

Louis van Gaal als Bayern coach tijdens een Champions League duel afgelopen voorjaar. Foto Reuters / Robert Pratta

‘Ik pas beter in de Duitse cultuur.’ Onder deze kop publiceert de Frankfurter Allgemeine Zeitung vandaag een interview met Louis van Gaal, trainer van Bayern München.

Gevraagd hoe hij zijn “verrassende” populariteit ervaart zegt Van Gaal. “Overal waar ik kom krijg ik positieve reacties. Ik denk dat ik beter in de Duitse cultuur pas dan in de Nederlandse. Daar staan de meeste mensen niet open voor mijn persoonlijkheid.”

De interviewer vraagt natuurlijk onmiddellijk of zijn spelers daar voor openstaan, waarop Van Gaal uitlegt:

“Ja. Aber in Deutschland gibt es immer noch ein Hierarchiedenken. Sie werden immer ausführen, was ich sage, aber das reicht nicht. Sie brauchen auch ihre eigene Identität. Jeder denkt, dass ich meine Autorität nutze, um eine Spielweise durchzusetzen. Aber der Spieler muss nur die Funktion erfüllen, die ich von ihm erwarte. Wenn er das tut, hat er Freiheit. So wie Ribéry. Jetzt ist er frei im Kopf. Das sagt er selbst. Wir werden hier den besten Ribéry erst noch erleben.”

Voor zijn toekomst schetst Van Gaal vier opties: bondscoach in willekeurig welk land, coach van Ajax of Bayern, of stoppen met voetbal want:  “Ik ben altijd onafhankelijk, ook zonder geld.”