Turks anti-Israëlisch actieschip terug in Istanboel

Aankomst van de Mavi Marmara vandaag in Istanboel. Op de zijkant van het schip beeltenissen van de negen activisten die op 31 mei omkwamen toen Israëlische commando's het schip overvielen. Foto AP / Burhan Ozbilici

Duizenden Turken hebben vandaag in Istanboel onder het roepen van anti-Israëlische leuzen de terugkeer van het schip gevierd dat in mei van dit jaar door Israëlische commando’s is overvallen. Daarbij kwamen destijds negen opvarenden om het leven. De Mavi Marmara wilde toen de Gaza-strook bezoeken om steun te geven aan de Palestijnen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, heeft het moment aangegrepen om op te roepen tot herstel van de relatie met Israël, mits Israël excuses aanbiedt en compensatie betaalt aan de (familie van de) slachtoffers. Het is niet de eerste keer dat Turkije dit doet, zegt Turkije-correspondent Bram Vermeulen van NRC Handelsblad, en langzaam lijkt de relatie ook iets te verbeteren.

“Dit is al lang de positie van Turkije en ze zijn ook in gesprek over compensatie. Maar Israël peinst er niet over om excuses aan te bieden. Wel is het zo dat de relatie iets beter is geworden nadat Turkije vorige maand hulp aanbood toen Israël te kampen had met reusachtige bosbranden.”

Tot 2008 had Turkije goede diplomatieke en zakelijke relaties met Israël. Een Israëlisch offensief in de Gaza-strook veranderde toen de verhoudingen. De Mavi Marmara leidde een groep schepen die hulpgoederen wilde brengen aan Palestijnen in de Gaza-strook die door een Israëlische blokkade geheel van de buitenwereld waren afgesloten. Op 31 mei overvielen Israëlische commando’s het schip op volle zee.  Turkse activisten dreigen opnieuw schepen naar Gaza te sturen.