Reconstructie van ondergang Deepwater Horizon

De Deepwater Horizon op 21 april 2010 op een foto vrijgegeven door de Amerikaanse kustwacht.

Acht maanden geleden begon een van de grootste milieurampen uit de geschiedenis met de ondergang van het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. The New York Times heeft de ondergang gereconstrueerd in een gisteren gepubliceerde, prachtige webproductie met nieuwe foto’s gemaakt van dichtbij van een van de schepen die op de ramp afsnelden, de video van een interview met een overlevende over de ontsnapping, en tekeningen van het platform. Op papier had het platform het ondergrondse lek moeten kunnen doorstaan. Toch ging het ten onder. Waarom? Direct in de eerste alinea’s een aangrijpend verhaal.

The worst of the explosions gutted the Deepwater Horizon stem to stern.
Crew members were cut down by shrapnel, hurled across rooms and buried under smoking wreckage. Some were swallowed by fireballs that raced through the oil rig’s shattered interior. Dazed and battered survivors, half-naked and dripping in highly combustible gas, crawled inch by inch in pitch darkness, willing themselves to the lifeboat deck.
It was no better there.
That same explosion had ignited a firestorm that enveloped the rig’s derrick. Searing heat baked the lifeboat deck. Crew members, certain they were about to be cooked alive, scrambled into enclosed lifeboats for shelter, only to find them like smoke-filled ovens.
Men admired for their toughness wept. Several said their prayers and jumped into the oily seas 60 feet below. An overwhelmed young crew member, Andrea Fleytas, finally screamed what so many were thinking: “We’re going to die!”