Ouattara: morgen algemene staking in Ivoorkust

Alassane Ouattara tijdens een persconferentie afgelopen vrijdag. Foto AFP / Issouf Sanogo

Morgen begint in Ivoorkust een algemene staking voor onbepaalde tijd - totdat de zittende president, Laurent Gbagbo, de macht uit handen geeft. Deze oproep kwam vandaag van Alassane Ouattara, de man die internationaal erkend wordt als winnaar van de recente presidentsverkiezingen en dus als rechtmatige president van Ivoorkust. Dit bericht Reuters vanavond uit Ivoorkust.

Het is weer een stap waarmee de druk op Gbagbo wordt opgevoerd, maar tot dusver geeft hij geen krimp. Het leger is nog steeds loyaal aan hem en zit nog steeds in het presidentieel paleis. Dinsdag komen presidenten van drie West-Afrikaanse staten (Benin, Sierra Leone en Kaapverdië) op bezoek om Gbagbo te overtuigen af te treden. Gbagbo zal de drie “als broeders en vrienden verwelkomen en naar hun boodschap luisteren”, zei Gbagbo’s minister van Binnenlandse Zaken, Emile Guirieoulou, tijdens een persconferentie vandaag.

Afgelopen vrijdag dreigden de West-Afrikaanse landen, verenigd in de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten (ECOWAS), met militair ingrijpen als Gbagbo niet opstapt. Specialisten hebben daar overigens vraagtekens bijgezet omdat deze staten niet beschikken over troepen die snel en mobiel een chirurgische ingreep kunnen uitvoeren.

Ministers van Financiën van de West-Afrikaanse landen hebben Gbagbo al toegang ontzegt tot de rekeningen van Ivoorkust bij de gezamenlijke centrale bank van deze staten.

Het regeringsvliegtuig van Ivoorkust is door de Franse regering aan de ketting gelegd op het vliegveld van Basel-Mulhouse waar het was voor onderhoud.

Zeker 170 mensen zijn omgekomen en 14.000 naar buurland Liberia gevlucht uit angst voor escalatie van geweld, aldus de VN.