Londen: boetes voor vertraagde vluchten

Een van de spaarzame landingen op het door sneeuw geteisterde London Gatwick vorig weekend. Foto: AP/Sang Tan

Vliegvelden in Groot-Brittanië moeten wellicht miljoenen ponden aan boetes betalen als in de toekomst opnieuw chaos door sneeuwval ontstaat. De Britse minister van transport, Philip Hammond, wil exploitanten van luchthavens kunnen sanctioneren voor massale vertragingen en annuleringen, zoals voor de kerst op de luchthaven Heathrow bij Londen gebeurde.

“Service voor reizigers moet zwaarder wegen”, zegt Hammond in The Sunday Times. Tot dusver kan de Britse luchtvaartwaakhond CAA alleen sancties instellen als de veiligheid niet in acht wordt genomen. BAA Heathrow, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het sneeuw- en ijsvrij maken van de luchthaven, berekende 35.000 liter ontdooimiddel per winterse dag. Dat is ver onder de benodigde 100.000 liter. BAA slaagde er dan ook niet in start- en landingsbanen sneeuw- en ijsvrij te maken. Heathrow lag daardoor enkele dagen lam.

Kerstbonus ingeleverd
“Het is onacceptabel dat BBA, de exploitant van ons drukste vliegveld, onbestraft blijft door CAA”, vindt Hammond. “Er moet een financiële straf komen voor nalatige service.” BBA-directeur Colin Matthews heeft al aangekondigd zijn eindejaarsbonus op te geven na de problemen van vorig weekend, die de vakantieplannen van duizenden reizigers in de war schopten.

Ook luchthavens in Aberdeen, Glasgow en Edinburgh moesten net als Londen Heathrow, Gatwick, Luton en City veel vluchten annuleren. De Europese Commissie haalde hard uit naar Groot-Brittanië door de gang van zaken “onacceptabel” te noemen. Het spoorde de luchthavens aan de winterplannen te verbeteren en “serieus te nemen”.