Voormalig minister Oekraïne Loetsenko opgepakt in Kiev

Joeri Loetsenko. Foto Reuters.

Joeri Loetsenko is in Kiev opgepakt op verdenking van machtsmisbruik en verduistering. De oud-minister van Binnenlandse Zaken speelde een belangrijke rol in de Oranjerevolutie van 2004, waardoor Viktor Joesjtsjenko aan de macht kwam in Oekraïne.

Volgens Oekraïense media ging Loetsenko zondag zijn hond uitlaten; zodra hij de hoek om liep, waar geen bewakingscamera’s hangen, werd hij door gemaskerde elite-eenheden overmeesterd en in een bus geduwd.

Loetsenko geldt als vertrouweling van de voormalige pro-westerse premier Joelia Timosjenko, die is aangeklaagd voor verduistering van 200 miljoen euro uit de staatskas. Viktor Joesjtsjenko stapte vorig jaar op nadat hij in een dronken bui op het vliegveld van Frankfurt een rel had veroorzaakt.