‘Helft Duitsers wil D-mark terug’

De euro is niet populair onder Duitsers. De helft van de bevolking (49 procent) wil de D-mark terug hebben. Dat stelt de Duitse krant Bild op basis van een onderzoek onder ruim 1000 Duitsers dat het zelf heeft laten uitvoeren en dat representatief zou zijn. Tevredenheid over de euro bestaat er volgens Bild slechts bij 44 procent. Persoonlijk voordeel van de euro ziet maar 17 procent van de Duitsers, terwijl 77 procent zegt niets te hebben

De euro stond deze herfst onder druk toen EU-landen moesten besluiten over een noodfonds om eurolanden met betalingsproblemen te helpen. Bondskanselier Angela Merkel zou tijdens een EU-top in oktober, berichtte The Guardian begin deze maand, hebben gedreigd dat haar land land de euro zou laten vallen. “Duitsland heeft daar geen baat bij”, constateerde Brussel-correspondent Caroline de Gruyter destijds. Met of zonder dreigement, tien dagen geleden kwamen de eurolanden uiteindelijk tot overeenstemming over een noodfonds.

Los van de positie van de Duitse regering, een anti-euro sentiment biedt electorale kansen in Duitsland constateert het populaire Bild. Een nieuwe partij die de terugkeer naar de D-mark als belangrijkste programmapunt naar voren schuift maakt een goede kans om in de Bondsdag te komen: 35 procent van de ondervraagden zou zich voor kunnen stellen om op zo’n partij te stemmen. Bij een referendum zou vandaag de dag 60 procent tegen invoering van de euro stemmen.