Gbagbo wuift dreigement militair ingrijpen weg

VN-soldaten in Ivoorkust. Voorlopig zijn zij nog steeds op vredesmissie. Foto Reuters.

Laurent Gbagbo, een van de twee presidenten in Ivoorkust, waarschuwt vandaag dat een gewapend ingrijpen in zijn land tot een burgeroorlog leidt. Zo’n oorlog zal volgens hem de regionale economie van West-Afrika vernietigen, meldt het ANP.

De West-Afrikaanse landen, verenigd in de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten (ECOWAS), dreigden vrijdag met militair ingrijpen. Zij eisen dat Gbagbo opstapt als president. Een woordvoerder van Gbagbo zinspeelde eerder in meer voorzichtige woorden op een oorlog: “De Ivorianen zullen zich mobiliseren. Militair ingrijpen stimuleert ons patriottisme en ons geloof in Ivoriaans nationalisme.’’

Om de tafel
Al Jazeera meldt dat Gbagbo’s adviseur Yao Gnamien de dreiging van ECOWAS als “onrechtmatig” afdoet. Hij stelt dat het tegen de VN-conventies is om geweld tegen de Ivoriaanse president te gebruiken. “Diverse Afrikaanse landen hebben eenzelfde probleem gehad en dat is nooit met geweld opgelost. We moeten om de tafel.”

Drie West-Afrikaanse presidenten bezoeken Gbagbo dinsdag om hem te overtuigen af te treden. Het gaat om de presidenten van Benin, Sierra Leone en Kaapverdië. Hoewel de internationale druk op Gbagbo om op te stappen groot is, heeft hij in Ivoorkust juist veel steun. Daar wil de gevestigde orde die op het christelijke zuiden stoelt, de macht niet afstaan aan Ouattara die de kandidaat van het islamitische noorden is. Ook het leger is op Gbagbo’s hand.