Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Britse regering schaft biometrische ID bewijzen af, vernietigt centraal register

De Britse regering houdt woord. De biometrische ID-kaarten die voor alle ingezetenen verplicht zouden worden, worden in het Verenigd Koninkrijk radicaal afgeschaft. ‘ID cards consigned to history’ heet het, hier op de website van het Britse Home Office. De coalitie van Conservatieven en Liberal Democrats kondigde bij de start in mei al aan met deze kaarten op te

De Britse regering houdt woord. De biometrische ID-kaarten die voor alle ingezetenen verplicht zouden worden, worden in het Verenigd Koninkrijk radicaal afgeschaft. ‘ID cards consigned to history’ heet het, hier op de website van het Britse Home Office.

De coalitie van Conservatieven en Liberal Democrats kondigde bij de start in mei al aan met deze kaarten op te willen houden. Bekijk hier de aankondiging door de verantwoordelijke minister, de conservatief Theresa May

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iVkapGImIG8&feature=player_profilepage[/youtube]

De belofte de ID kaarten ‘binnen honderd dagen’ in te trekken is niet helemaal ingelost. Maar het is toch een opmerkelijke stap. De database met biometrische informatie van alle Britse burgers wordt binnen twee maanden vernietigd. Het Britse kabinet noemt het de ‘eerste stap’ op weg naar het herstellen van burgerrrechten en het ‘terugschalen’ van de macht van de Staat.

Op de website van de Identity and Passportservice is een klok geplaatst die terugtelt naar het moment waarop de identiteitsdocumenten niet meer geldig zullen zijn. De Britse burger wordt aangeraden hun kaarten of zelf te vernietigen, of ze op een veilige plaats op te bergen. De kaarten hoeven niet terug te worden gegeven aan de overheid. wie er één heeft gekocht, krijgt geen geld terug.

Het Nationale Identiteits Register wordt vernietigd op 21 februari 2011. Alle persoonlijke informatie wordt daaruit verwijderd. “This includes photograph and fingerprint biometrics”.

De kaarten blijven overigens wel in gebruik voor buitenlandse ingezetenen van het Verenigd Koninkrijk, voorzover ze niet uit EU landen komen. De ID bewijzen werden ingevoerd door de Labour regering onder leiding van Gordon Brown en werden gezien als een middel in de strijd tegen terrorisme. Aanvankelijk was het de bedoeling alle Britse ingezetenen te verplichten een dergelijke ID-card bij zich te dragen.

De huidige Britse regering noemde het system intimiderend (bullying), kostbaar en ineffectief. Lees hier hoe toenmalig premier Gordon Brown het plan verdedigde - zoek op de term ID Cards. Na de grenscontrole waarbij paspoorten worden vergeleken met het opsporingsregister, zou het ID systeem in het binnenland een ‘derde verdedigingslinie’ moeten vormen tegen het terrorisme.

In Nederland concentreert de discussie over privacy en staatstoezicht zich op het centrale paspoortregister waarin ook biometrische gegevens worden opgeslagen. Lees daarover deze eerdere posting.

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.