Assange wil niet, maar ‘moet’ een autobiografie schrijven

Assange is op borgtocht vrij, maar heeft wel huisarrest en verblijft in Engeland. Foto Reuters.

Hij wil niet, maar Julian Assange móet een autobiografie schrijven om zijn advocaten te kunnen betalen. Dat beweert de zelfbenoemde ‘spreekbuis van klokkenluiders’ althans. WikiLeaks-oprichter Assange heeft daarom zijn boek voor een kleine miljoen euro verkocht aan twee uitgevers. Detail: van de autobiografie staat nog geen letter op papier.

Nrc.nl berichtte vrijdag al over de extreem gestegen kosten van WikiLeaks en dat donateurs weigeren op te draaien voor de kosten van Assange’s rechtszaken. De roemruchte Australiër heeft het nu voor elkaar gekregen zijn boek voor zes ton aan een Amerikaanse uitgever te verkopen. Een Britse uitgever had er nog eens 380.000 euro voor over.

Assange zegt vandaag in The Sunday Times dat hij de autobiografie helemaal niet wil schrijven. Maar hij heeft het geld simpelweg nodig voor de aanklachten die tegen hem lopen in Zweden. Hij hoopt dat hij via nog meer deals extra geld uit het boek kan wringen. The Sunday Times meldt dat het boek hem waarschijnlijk 1,2 miljoen euro oplevert.