Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Advocaat Somaliërs wil onderzoek naar werkwijze AIVD

De advocaat van twee Somaliërs die werden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag maar vandaag zijn vrijgelaten, Michael Ruperti, wil dat er een onderzoek komt naar de werkwijze van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). “Het kan niet anders dan dat de AIVD fouten heeft gemaakt als je verdachten al zo snel weer moet vrijlaten”, aldus Ruperti tegenover het ANP. De raadsman stapt naar de Commissie van Toezicht voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Ook willen de mannen die zondag zijn vrijgelaten een schadevergoeding van justitie, zegt Ruperti. Ze vertelden hun advocaat dat ze vrijdag geboeid en geblinddoekt zijn afgevoerd en dat ze pas zaterdag hoorden dat ze waren opgepakt om een terrorismeverdenking. “Ze laten het er niet bij zitten”, zegt de advocaat. “Een van hen is juist gevlucht uit Somalië omdat daar terroristische organisaties zijn.”

Justitie arresteerde vrijdagavond twaalf Somaliërs omdat de AIVD meende dat ze een terroristische aanslag beraamden. Vijf van hen zijn vandaag weer vrijgelaten zonder dat ze ergens van worden verdacht. Ruperti denkt dat er meer verdachten vrijkomen. Samen met een collega vertegenwoordigt hij nog drie Somalische verdachten die nog vast zitten.