Oud-president Carlos Pérez van Venezuela overleden

Perez was in de jaren '70 een van Zuid-Amerika's meest prominente leiders. Foto AP

De voormalig president van Venezuela Carlos Andrés Perez is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn twee regeerperiodes kenmerken zich door enorme populariteit wegens een bloeiende olie-economie, maar ook door rellen, pogingen tot een staatsgreep, recessie en afzetting.

Perez overleed in Miami, vanwaar zijn dochter aan persbureau AP laat weten dat hij zich ’s ochtends nog goed had gevoeld, maar uiteindelijk in het ziekenhuis belandde en met ademhalingsproblemen het leven liet. Hij was een fel tegenstander van Hugo Chávez die tijdens Perez’ tweede ambt (1989-1993) een coup tegen hem pleegde.

Saudi Venezuela
Venezuela eiste dit jaar een terugkeer van de oud-president zodat deze terecht kon staan voor bloedige rellen in ’89. Perez, tevens president tussen ’74 en ’79, heeft altijd ontkend wat met onderdrukking van het volk te maken te hebben. Bij de rellen kwamen zeker driehonderd mensen om het leven.

Zijn eerste presidentsschap werd gekenmerkt door de spectaculair snel stijgende olieprijzen. ‘Saudi Venezuela’ was sinds eind jaren twintig een van de grootste olieproducenten ter wereld. Pérez was een drijvende kracht achter de nationalisatie van de oliesector. Zijn regering betaalde Amerikaanse en Brits-Nederlandse oliegiganten circa een miljard toenmalige Amerikaanse dollars en nam op 1 januari 1976 de hele oliesector over. De Venezolaanse economie bloeide enorm op.

Staatsgreep
Zijn tweede ambtstermijn was tijdens een voortslepende economische crisis en kende volksopstanden en twee pogingen tot een staatsgreep. Perez werd in 1993 door het Hooggerechtshof afgezet wegens beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik. Hij werd veroordeeld voor het verduisteren van 17 miljoen dollar belastinggeld en stond daardoor tot 1996 onder huisarrest.