Zeker veertig doden bij zelfmoordaanslag in Pakistan

In Pakistan zijn zeker veertig vluchtelingen om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag, terwijl ze bij een distributiecentrum van de VN stonden te wachten op voedselhulp. Ongeveer zeventig anderen raakten gewond.

De aanslag vond plaats in het district Bajaur (Google Maps), in het noordwesten van Pakistan, vlakbij de grens met Afghanistan. Ontheemden stonden te wachten op het uitdelen van voedsel door de Verenigde Naties, als onderdeel van het World Food Programme. Officials verklaren dat een vrouw een handgranaat naar de groep wachtenden gooide, waarna een zelfmoordterrorist de menigte in rende.

Volgens personeel van een nabijgelegen ziekenhuis zijn ten minste veertig doden geteld. Dat aantal kan nog stijgen omdat veel gewonden er slecht aan toe zijn. Met luidsprekers worden dokters en paramedici naar het ziekenhuis geroepen. Veel van hen zijn niet aanwezig omdat Pakistan een nationale feestdag viert.

Islamitische militanten hebben vaker aanslagen gepleegd op plekken waar vluchtelingenhulp wordt gegeven, die worden gezien als symbool van de regering en de invloed van het Westen. De arme, ontoegankelijke Federale Stamgebieden waar Bajaur onderdeel van uitmaakt zijn een toevluchtsoord voor de Afghaanse Taliban.