Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

AIVD: opgepakte terreurverdachten wilden aanslag in Nederland plegen

In Rotterdam zijn gisteravond twaalf Somaliërs aangehouden die volgens de AIVD “op korte termijn” een aanslag in Nederland wilden plegen. Dat meldt het OM vanmiddag. De verdachten zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

Wim de Bruin, woordvoerder van het landelijk parket van het OM, liet aan nrc.nl weten dat justitie op dit moment “geen enkele informatie” heeft over waar in Nederland de Somaliërs mogelijk een aanslag wilden plegen.

Geen wapens of explosieven gevonden

De Nationale Recherche doorzocht gisteravond een belwinkel en vier woningen in Rotterdam en twee motelkamers in het Brabantse Gilze-Rijen. Bij de doorzoekingen zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. De aangehouden mannen zijn tussen de 19 en 48 jaar. Zes van hen wonen in Rotterdam, vijf hebben geen vaste woon- of verblijfplaats en één man komt uit Denemarken.

De Dienst Speciale Interventies (DSI), een antiterrorisme-eenheid van politie en leger, voerde de arrestaties uit nadat de dienst gistermiddag een tip ontving van de AIVD.

Uit het persbericht van het OM blijkt volgens NRC-redacteur Steven Derix, die jarenlang over terrorisme in Nederland schreef, dat de autoriteiten de dreiging van de Somaliërs “heel serieus” hebben genomen:

“Er wordt gesproken over een grootschalige operatie en ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is gewaarschuwd. Het is duidelijk dat de autoriteiten in de hoogste staat van paraatheid waren. Niet voor niets is bij de arrestaties de speciale terrorisme-eenheid van politie en leger ingezet. Het ging dus duidelijk niet om usual suspects. De concrete vraag of Nederland aan een aanslag is ontsnapt is echter nog moeilijk te beantwoorden.”

Half december berichtten we dat Interpol waarschuwde voor terreuraanslagen in Europa. NRC-redacteur Steven Derix zei toen dat de AIVD zijn aandacht sinds 2008 heeft verlegd van zogenaamde home grown terroristen naar dreigingen vanuit het buitenland.

Update 14.30u: Het ANP heeft contact gehad met motel Gilze, waar vier van de verdachten deze week verbleven. Toen de Nationale Recherche het motel gisteren binnenviel, waren de Somaliërs niet aanwezig, zegt directeur Nick van der Valk tegen het persbureau. Volgens hem gedroegen de mannen zich de afgelopen dagen niet vreemd.

Update 16.30u: Wilders heeft al op de arrestatie van de Somaliërs gereageerd:

“Dit toont de enorme kwetsbaarheid van Nederland en het hele vrije Westen aan voor het gevaar van het islamitisch terrorisme. We mogen het nooit onderschatten of bagatelliseren en moeten er met alle beschikbare middelen keihard tegen optreden. Onze vrijheid staat op het spel.”