Tsunami-alarm in Grote Oceaan opgeheven

In het westen van de Grote Oceaan heeft even na middernacht een zware aardbeving van 7.6 op de schaal van Richter plaatsgevonden. Een tsunamialarm is afgegeven in Vanuatu, Nieuw-Caledonië en de Fiji-eilandengroep in Oceanië.

UPDATE (15.54): Het tsunami-alarm in de Grote Oceaan is opgeheven, meldt het Pacific Tsunami Warning Center.

In het westen van de Grote Oceaan vond even na middernacht een zware aardbeving van 7.6 op de schaal van Richter plaats. Het Pacific Tsunami Warning Center gaf een tsunami-alarm af voor de eilanden Vanuatu, Nieuw-Caledonië en de Fiji-eilandengroep.

Volgens het waarschuwingscentrum gold er een geel tsunami-alarm - ‘localized warning, watch or advisory in effect‘ - voor verhoogde waakzaamheid.

Het eiland Vanuatu ligt met 135 kilometer afstand het dichtst bij de plaats van de aardbeving. In totaal wonen er op deze eilandengroepen zo’n 1,5 miljoen mensen. Veel eilandjes liggen zeer afgelegen. Volgens het ANP waren er geen berichten over schade en slachtoffers.

Beelden van de aardbeving van het Pacific Tsunami Warning CenterBeelden van de aardbeving van het Pacific Tsunami Warning Center

Volgens het Pacific Tsunami Warning Center was er geen gevaar voor de Amerikaanse eilandengroep Hawaï, maar kon de eilandgroep wel sterke veranderingen in de zeespiegel verwachten.

,,The Pacific Tsunami Warning Center has issued a non-expanding regional tsunami warning for a part of the pacific near the earthquake. Based on all available data there is no destructive tsunami threat to Hawaii. However… some coastal areas in Hawaii could experience small non-destructive sea level changes and strong or unusual currents lasting up to several hours”

THE PACIFIC TSUNAMI WARNING CENTER HAS ISSUED A NON-EXPANDING
 REGIONAL TSUNAMI WARNING FOR A PART OF THE PACIFIC NEAR THE
 EARTHQUAKE. BASED ON ALL AVAILABLE DATA THERE IS NO DESTRUCTIVE
 TSUNAMI THREAT TO HAWAII.

 HOWEVER... SOME COASTAL AREAS IN HAWAII COULD EXPERIENCE SMALL
 NON-DESTRUCTIVE SEA LEVEL CHANGES AND STRONG OR UNUSUAL CURRENTS
 LASTING UP TO SEVERAL HOURS. THE ESTIMATED TIME SUCH EFFECTS
 MIGHT BEGIN IS