Paus bidt voor christenen in Midden-Oosten en China

De paus spreekt de zegen 'Urbi et orbi' uit op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad. Foto Reuters.

Paus Benedictus XVI heeft in zijn traditionele kerstboodschap op het Sint Pietersplein opgeroepen tot het beëindigen van de conflicten in Ivoorkust, het Midden-Oosten en Korea. Ook vroeg hij aandacht voor de benarde positie van christenen in het Midden-Oosten en China. Verder riep de paus politieke leiders op de godsdienstvrijheid van alle wereldburgers te respecteren.

De paus hield zijn kersttoespraak voordat hij vanaf het balkon van de Sint Pieterskerk de zegen ‘Urbi et orbi’ over Rome en de wereld uitsprak. Hij sprak de hoop uit dat het christendom inspiratie zou geven voor het oplossen van een aantal grote gewelddadige conflicten op de wereld:

“Dat het licht van Christus Palestijnen en joden mag inspireren om vreedzaam samen te leven. Dat dit licht een nieuw perspectief mag zijn op duurzame vrede in Somalië, Darfur en Ivoorkust. En dat het verzoening mag brengen tussen Noord- en Zuid-Korea.”

De paus vestigde ook de aandacht op de moeilijke positie van christenen in het Midden-Oosten en China:

“Dat de troostvolle boodschap van Christus de pijn mag verzachten en troost mag brengen aan de christelijke gemeenschappen in Irak en het hele Midden-Oosten. En moge de gelovigen in China ondanks het gebrek aan godsdienstvrijheid het vuur van de hoop brandend houden.”

Aan politieke leiders vroeg de kerkvader onderlinge solidariteit te tonen en de godsdienstvrijheid van alle wereldburgers te respecteren. De paus bad ook voor veiligheid en mensenrechten in Afghanistan en Pakistan en riep op tot steun aan de bevolking van Haïti, die in januari dit jaar door een grote aardbeving getroffen werd.

Paus vraagt God einde aan onderdrukking

De paus leidde gisteravond ook de kerstnachtmis in de Sint Pieterskerk in Rome, die door ongeveer tienduizend gelovigen werd bijgwoond. Hij vroeg God in de mis een einde te maken aan de onderdrukking op de wereld:

“Verbreek de staf van de onderdrukkers. Verbrand de vertrappende schoenen. Laat de tijd van in bloed gewentelde kleren ten einde komen. Laat de profetie uitkomen dat aan de vrede geen einde zal zijn.”

Volgens de paus is het geloof in Christus de sleutel tot de bevrijding van onderdrukking. Hij zei dat “…dit Kind heeft het licht van goedheid in mensen ontstoken en ze de kracht gegeven om tirannie te overwinnen”.

Bekijk hier de hoogtepunten van de kerstnachtmis in Rome: