Medvedev feliciteert Loekasjenko na nieuwe arrestaties Wit-Rusland

De Russische president Medvedev heeft zijn Wit-Russische collega Loekasjenko gefeliciteerd met zijn herverkiezing tot president. Dat melden Russische persbureaus vandaag. De felicitatie komt kort nadat de Wit-Russische autoriteiten gisteravond opnieuw twaalf activisten arresteerden.

De activisten demonstreerden door te bidden en kerstliederen te zingen bij de gevangenis waar honderden van hun collega’s worden vastgehouden. Zij werden begin deze week in hechtenis genomen nadat ze zondagavond hadden geprotesteerd tegen de verkiezingszege van Loekasjenko. Internationale waarnemers noemden het verloop van de verkiezingen oneerlijk.

Naast de twaalf activisten pakte Wit-Rusland gisteravond ook de opperbevelhebber van de luchtmacht, generaal-majoor Igor Azarenok, op. Hij wordt verdacht van “machtsmisbruik”. Het is onduidelijk wat hem precies verweten wordt en of zijn arrestatie verband houdt met de demonstraties tegen Loekasjenko.