Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Gewonden bij aanslag op katholieke kerstdienst Filipijnen

Bij een bomaanslag op een katholieke kerk in de Filipijnen zijn vanochtend elf mensen gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van het Filipijnse leger aan Reuters gemeld. De explosie verwondde onder meer de priester die voor zo’n honderd kerkgangers de kerstochtenddienst op het eilandje Jolo leidde.

De aanslag met de bom, die in het dak van de kerk gemonteerd was, is nog niet opgeëist. De verdenking gaat uit naar Abu Sayyaf, een aan Al-Qaeda gelieerde beweging van islamisten die actief is op Jolo. Abu Sayyaf werd sinds 2000 in verband gebracht met meerdere tegen de katholieke kerk gerichte bomaanslagen en kidnappingen.

De legerwoordvoerder zei dat de Filipijnse troepen in paraatheid zijn gebracht om vergelijkbare aanvallen op andere kerken, winkelcentra, parken en transportterminals te voorkomen.

Ook geweld rond kerstdiensten Nigeria

De Nigeriaanse stad Maiduguri werd gisteravond ook opgeschrikt door anti-christelijk geweld. Patrouillerende militairen sloegen een aanval van gewapende mannen op een kerstavonddienst af. De kerkgangers bleven daardoor ongedeerd. De plaatselijke autoriteiten verdenken leden van de islamitische sekte Boko Haram van de aanval.

In een andere Nigeriaanse stad, Jos, kwamen gisteravond twintig mensen om het leven bij vier verschillende bomaanslagen. Zeven mensen raakten gewond. De verantwoordelijk voor de aanslag is nog niet opgeëist en dus is het onduidelijk of er relatie met de kerstvieringen in de stad is.