Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Duizenden mensen vluchten uit Ivoorkust

Duizenden inwoners van Ivoorkust zijn gevlucht naar het buurland Liberia. Door het politieke geweld van de afgelopen weken hebben zeker 14.000 mensen het land verlaten, meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Ivoriaanse vluchtelingen op weg naar Liberia (FOTO: AP)Ivoriaanse vluchtelingen op weg naar Liberia (FOTO: AP)

Ziekte en voedseltekort in vluchtelingenkampen
Volgens de hulpverleners zijn vooral vrouwen en kinderen gevlucht. Velen kampen met gezondheidsklachten en ook hebben de vluchtelingenkampen te weinig voedsel voor het stijgende aantal vluchtelingen.

,,Moreover, we are seeing more malnourished children and people suffering from malaria, respiratory infections and diarrhea [...] The growing number of new arrivals is impacting communities hosting the refugees. Food supplies are running short despite efforts by the government and humanitarian agencies to bring in more assistance.”

De situatie in Ivoorkust is op dit moment rustig, vertelt NRC correspondent Pauline Bax aan de telefoon. ,,Voor zover ik weet tenminste”. In Ivoorkust wordt ook op dit moment kerst gevierd en ligt het openbare leven stil.

Gbagbo moet vertrekken
De VN verwacht nog veel meer Ivoriaanse vluchtelingen te moeten opvangen, meldt Al-Jazeera. Dat komt doordat West-Afrikaanse landen nu dreigen met geweld om zittend president Laurent Gbagbo af te zetten.

Bax wijst erop dat de VN een schatting maken van het aantal vluchtelingen, maar dat zij het waarschijnlijk bij het juiste eind hebben. ,,De meeste vluchtelingen zijn uit voorzorg weggegaan. Dat het vooral vrouwen en kinderen zijn, komt waarschijnlijk doordat mannen hen wegsturen.”

De onlusten in Ivoorkust begonnen begin deze maand toen Gbagbo de presidentsverkiezingen verloor van Alassane Ouattara. Gbagbo weigert de uitslag te accepteren. Tussen de aanhangers van beide politici brak geweld uit.

Internationale druk
De internationale gemeenschap erkent Alassane Ouattara als de president van Ivoorkust. Maar ondanks steeds hogere internationale druk weigert Gbagbo op te stappen.

West-Afrikaanse leiders dreigen nu met militair ingrijpen als Gbagbo niet opstapt. Zij kwamen gisteravond bijeen voor een spoedoverleg van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten. De Gemeenschap heeft het land als lid geschorst.

Op 22 december riep Frankrijk zijn burgers die in de voormalige kolonie wonen op om het land te verlaten. Ook de Nederlandse regering adviseerde de circa vijftig Nederlanders in Ivoorkust om te vertrekken.