Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De Top 2000 is begonnen

Zojuist is de Top 2000 begonnen op Radio 2. Tot het nieuwe jaar komen de - volgens Radio 2-luisteraars - tweeduizend beste nummers ooit voorbij. Hotel California staat bovenaan.

Er is om 12:00 afgetrapt met That’s The Way (I Like It) van KC & The Sunshine Band. De hele lijst is hier te bekijken en de Top 2000 is via internet te luisteren via de knop rechtsboven op die pagina.

De Top 2000 krijgt de laatste jaren wat lichte kritiek te verduren. Vorig jaar overleed Ramses Shaffy tijdens de stemperiode, wat luisteraars ertoe zette hem te eren door hem met maar liefst drie nummers in de top-10 te krijgen. Dit jaar sprak Rob de Nijs zich uit tegen de vaste lijst met nummers waarop gestemd kan worden, waardoor nieuwe nummers veel minder kans krijgen. Bovendien lijkt er met de stemmen te zijn gerommeld.

Toch is het nog steeds een radio-evenement waar velen naar uitkijken en graag over meepraten.

Een dwarsdoorsnede van de lijst:

#2000: KC & The Sunshine Band - That’s The Way (I Like It)

#1500: Celine Dion - I’m Alive

#1000: Tears For Fears - Sowing The Seeds Of Love

http://www.youtube.com/watch?v=dbvxALFWvHs

#500: Elton John - Your Song

#100: The Beatles - Here Comes The Sun

#1: The Eagles - Hotel California

http://www.youtube.com/watch?v=1ygI3BZxdCY