Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Belgische kerk stort in na middernachtmis

De Regina Paciskerk in Lutselus (
De Regina Paciskerk in Lutselus ( Foto Wikipedia)

In het Belgische Lutselus is vannacht rond vier uur een kerk ingestort. Enkele uren daarvoor vond in de kerk nog een middernachtmis plaats. Bij de instorting raakte niemand gewond.

Alleen de voor- en achterkant en een stuk van de toren staan nog; de rest stortte volledig in (foto). Bij de instorting vielen brokstukken op een auto, maar de twee inzittenden raakten niet gewond.

Volgens pastoor Vanherle zou niemand het overleefd hebben als de instorting tijdens de mis had plaatsgevonden. Hij noemt het een wonder. ‘Enkel het kruis en Onze Lieve Vrouw staan nog recht.’ Het kan nog maanden duren voordat alle puin opgeruimd is, denkt Vanherle.

Lutselus ligt ongeveer vijftien kilometer ten noordwesten van Maastricht. Bij de middernachtmis waren ongeveer tweehonderd mensen aanwezig. Vermoedelijk was het gewicht van de sneeuw op de daken de oorzaak van de instorting. Naar de exacte oorzaak wordt onderzoek gedaan.