Waarschuwingen voor extreem weer en hinderlijke gladheid

Sneeuwval in het dorpje Vroenhoven in België donderdag, even over de grens bij Maastricht (FOTO: WFA / jpg/ str.Jean Pierre Geusens)

Op verschillende plekken in de Randstad heeft gladheid door sneeuw en ijzel het verkeer gehinderd. Op de A12 Den Haag-Utrecht reed het verkeer bij Woerden stapvoets over een lengte van 16 kilometer. Ook in tegenovergestelde richting ontstond een opstopping maar die was korter. Behalve op de A12 waren er ook opstoppingen op de A28 richting Utrecht, en op de A7 richting Zaandam.

Het KNMI waarschuwde eerder vanavond voor gladheid door extreem in de kustprovincies. Vanaf de Noordzee trekken regenbuien over het westen van het land. Het regenwater daar kan bevriezen en voor ijzel op de weg zorgen. De waarschuwing voor gladheid geldt voorlopig tot acht uur ‘s ochtends. Ook de ANWB waarschuwde eerder al voor gladheid in het westelijke deel van Nederland.

Situatie Zuid-Limburg beter
In het zuidoosten van het land is de situatie op de weg inmiddels verbeterd. De politie Limburg-Zuid rukt sinds vanmiddag  niet meer alleen uit voor noodgevallen, zoals zij dat wel op donderdag en vrijdag deden. De politie kan hier weer op beperkte schaal patrouilleren in het zuiden van de provincie.

A1 morgen afgesloten
Morgen is de A1 richting Amersfoort tussen de knooppunten Muiderberg en Eemnes afgesloten vanwege een spoedreparatie van het wegdek. Die werkzaamheden zijn gepland van vijf uur ‘s ochtends tot negen uur ‘s avonds. Het extreme winterweer heeft het stuk snelweg ernstig beschadigd, daardoor was vandaag al de gehele dag een rijstrook afgesloten.

Verkeer richting Amersfoort wordt morgen omgeleid via de A6 en A27. Dit levert zo’n 15 minuten extra reistijd op. Maar door kerstdrukte op de weg kan die vertraging oplopen.