woord vooraf

De Nederlander Jasper Schuringa werd precies een jaar geleden een held toen hij op die vlucht 253 naar Detroit een terrorist overmeesterde die zijn vliegtuig en de 293 passagiers wilde laten ontploffen. Hans Keilson moest tot 2010 en zijn honderdste verjaardag wachten om door The New York Times geprezen te worden voor boeken die hij meer dan een halve eeuw geleden schreef. De 29-jarige Caro Emerald bestormde dit jaar de hitlijsten met haar cd vol ballroomjazz. En de 83-jarige Henk Hofland won weliswaar de PC Hooftprijs maar verloor twee van zijn beste vrienden.

Dit bijzondere Kerstnummer van NRC Weekblad portretteert veertig winnaars en verliezers van het voorbije jaar. Veertig omdat we dit jaar veertig jaar bestaan. Negenendertig mensen – en één paard – Totilas – die zich op een of andere manier hebben onderscheiden. Of letterlijk onderscheiden werden, zoals Nobelprijswinnaar André Geim. Sommigen bevinden zich in de hoek waar de klappen vielen, zoals televisiefenomeen Paul de Leeuw, havenbaas Willem Scholten en turner Yuri van Gelder. Anderen konden hun leven weer oppakken, denk maar aan Lucia de B., of bereikten het hoogtepunt van hun carrière, Mark Rutte in Den Haag en Nick Clegg in Londen.

Een ongewoon Kerstnummer dus dat zowel gekruid wordt met de gedrevenheid van Gerd Leers als met de grimmigheid van Joran van der Sloot of de glamour van Sylvie van der Vaart.

En hebt u, zo op het eind van het jaar, nog behoefte aan een wijze levensles, dan kan u altijd terecht bij wat voormalig olympisch kampioen Ard Schenk in dit blad zegt: „Alles beter dan wegzakken in alledaagse luxe en klagen dat de regering niet deugt en de samenleving naar de knoppen gaat. Kom op zeg, neem dan zelf verantwoordelijkheid. Ontdek eens iets.”

Peter Vandermeersch

hoofdredacteur