Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Waarom je niet de computer van een hacker moet stelen

Wat doe je als je geliefde Mac gestolen wordt? Aangifte bij de politie. En daarna zoek je met het serienummer op ebay of ie daar misschien te koop staat. In de meeste gevallen kan je daarna gewoon fluiten naar je computer.

Maar wat als je een hacker bent? Zoz, een hacker uit Boston haalde wat foefjes uit. En na twee jaar vond hij online zijn computer terug in Las Vegas.

Door de computer te volgen en te hacken vergaarde hij allerlei informatie over de nieuwe eigenaar, zoals zijn online datinggedrag (het copy-pasten van dezelfde berichten naar honderden vrouwen tegelijkertijd) en heel veel beschamende foto’s van de gebruiker. Uiteindelijk lukte het hem de naam en het adres te achterhalen van de man die zijn geliefde computer had gekaapt en zo kon Zoz de politie inschakelen. Kijk hier naar zijn komische verhaal: