VVD: NS-top moet opstappen

Bestuur en commissarissen van NS en ProRail moeten worden ontslagen. Dat zegt regeringspartij VVD vandaag bij monde van Tweede Kamerlid Charlie Aptroot in De Telegraaf.  “Keer op keer beloven ze ons dat ze het beter doen, maar elke keer komen we bedrogen uit”, zegt Aptroot. “Ze kunnen het gewoon niet.”

Er komt in het nieuwe jaar een openbare hoorzitting in de Tweede Kamer, maar voor Aptroot hoeft dat niet meer: “Ik heb het helemaal gehad. We hebben ze genoeg aangehoord. Jaarlijks steekt de belastingbetaler meer dan twee miljard euro in het spoor en we zien wat ze er van bakken. Niets.”

Aptroot wil de besturen van NS en Prorail vervangen door mensen die zich in het bedrijfsleven hebben bewezen. Ook de commissarissen, onder wie PvdA-coryfee Wim Meier en oud-GroenLinks-voorman Paul Rosenmöller moeten verdwijnen voor capabelere mensen, vindt Aptroot. Hij staat in zijn kritiek op NS en ProRail niet alleen. De gehele Kamer is de chaos op het spoor meer dan beu. “Het is fout op fout. Dan zijn het weer de wissels, dan weer de treinen, en ondertussen is de reizigersinformatie ook nog eens gebrekkig”, zegt GroenLinks-Kamerlid Van Gent. “Ze zijn winterklaar, behalve als het gaat sneeuwen.”

Het is aan de minister en de Tweede Kamer om de directie naar huis te sturen, laten NS en Prorail in de loop van de ochtend in een reactie weten.

Tweede Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) relativeerde de uitspraken van Aptroot onmiddellijk via twitter: