Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Van Rompuy: ‘eurozone wordt politieke unie’

Europees president Herman Van Rompuy

De eurolanden zijn bereid tot meer politieke integratie. Oorzaak: de eurocrisis. Dat zegt Europees president Herman Van Rompuy vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

“Wij moeten alle consequenties  trekken uit het hebben van één munt”, zegt de Belg Van Rompuy, die op 1 januari precies een jaar in functie is. “Dat heeft men te weinig ingezien bij het lanceren van de euro. Velen waarschuwden: met één munt moeten landen meer politiek integreren. We deden het omgekeerde.”

Deze weeffout proberen eurolanden nu te herstellen. De crisis dwingt hen daartoe. Van Rompuy zegt dat Europa in een “overlevingsstrijd” verkeert, maar “we komen daar doorheen”. Hij vindt dat regeringsleiders niet de crisis hebben onderschat, maar wel het besmettingsgevaar.

Lees het hele interview later vandaag in de digitale editie of natuurlijk in de papieren krant.