Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Rusland koopt Franse oorlogsschepen

Een oorlogsschip, type Mistral. Rusland koopt twee van deze schepen van Frankrijk. Foto AP.

Rusland koopt twee oorlogsschepen van Frankrijk. Dat staat in een vanmiddag uitgegeven gezamenlijke verklaring van beide landen. Het gaat om schepen van het type Mistral, die zestien helikopters en tientallen tanks kunnen vervoeren. De schepen stellen Rusland volgens persbureau AP in staat om in korte tijd honderden troepen naar buitenlands grondgebied te vervoeren.

In de gezamenlijke verklaren benadrukken Frankrijk en Rusland de goede verstandhouding tussen beide landen:

“Deze overeenkomst toont de bereidheid en het vermogen van Frankrijk en Rusland om partnerschappen te ontwikkelen in alle belangrijke gebieden, met inbegrip van defensie en veiligheid.”

De deal markeert volgens Mark Beunderman, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad, een wijziging in het buitenlandbeleid van Sarkozy:

“Onder Chirac waren de banden tussen Frankrijk en Rusland erg sterk. Sarkozy beloofde afstand te nemen en meer aandacht te geven aan bijvoorbeeld mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië. Nu kiest hij toch weer voor de oude Russische-Franse samenwerking. De reden van deze militaire deal is met name economisch. Dit levert nieuwe orders op voor de Franse defensie-industrie.”

Het Franse persbureau AFP schrijft dat een NAVO-land niet eerder zulk geavanceerd vaartuig aan Rusland verkocht. De militaire samenwerking tussen Frankrijk en Rusland kwam de Fransen eerder op kritiek van de Verenigde Staten, de Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen) en Georgië te staan. Deze buurlanden van Rusland wantrouwen de groeiende militaire macht van Moskou, legt Beunderman uit:

“De Baltische staten en Georgië zijn bang dat de West-Europese staten achter hun rug om zakendoen met Rusland. Zij zien de Russen nog altijd als de grootste veiligheidsbedreiging. Zeker in het geval van Georgië is dat te verklaren. Rusland voerde tijdens de oorlog in 2008 nog operaties uit vanuit de Zwarte Zee.”