Oppositie Ivoorkust vraagt Strafhof om actie

Het politieke kamp van Alassane Ouattara, de oppositieleider en internationaal erkende verkiezingswinnaar in Ivoorkust, wil dat het Internationale Strafhof in Den Haag een onderzoeksmissie naar het onrustige land stuurt. Het Strafhof zou onderzoek moeten doen naar de recente gewelddadigheden van militairen tegen aanhangers van Ouattara. Het leger in Ivoorkust is loyaal aan Laurent Gbagbo, de zittende president die weigert zijn verkiezingsnederlaag te accepteren.

Volgens de Verenigde Naties zijn tussen 16 december en 21 december ten minste 173 mensen in Ivoorkust om het leven gekomen door geweld. Op 16 december openden militairen in de zakenhoofdstad Abidjan het vuur op aanhangers van Ouattara. Het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten in Genève sprak gisteren van „excessief geweld” door militairen en andere gewapende aanhangers van Gbagbo. De VN hebben ook 90 gevallen van marteling en mishandeling, 471 arrestaties en 24 verdwijningen geteld.

In een interview gisteren met de Franse krant Libération zei Guillaume Soro, door Ouattara aangewezen als premier, dat „iedereen die op een of andere manier betrokken is” bij de gewelddadigheden van 16 december, „naar Den Haag moet worden overgebracht”.

Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Strafhof waarschuwde dinsdag dat hij de situatie in Ivoorkust nauwlettend in de gaten houdt. Wie geweld organiseert riskeert vervolging, aldus Ocampo. Hij verwees met naam en toenaam naar Charles Blé Goudé, de leider van de Jonge Patriotten, een gewapende jeugdbeweging die trouw zweert aan Gbagbo. Blé Goudé, die in 2006 op de sanctielijst van de Verenigde Naties terechtkwam wegens gewelddadigheden tegen de VN in Ivoorkust, zei vorige week bereid te zijn om „te sterven” voor Gbagbo.

Laurent Gbagbo houdt ondanks toenemende internationale druk vast aan zijn positie. De internationale gemeenschap heeft, in navolging van de onafhankelijke kiescommissie in Ivoorkust, Alassane Ouattara uitgeroepen tot de winnaar van de verkiezingen van 28 november. (AFP, Reuters)