Militair ingrijpen als Gbagbo niet opstapt

West-Afrikaanse leiders zijn vrijdag bijeengekomen voor een spoedoverleg van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten over de situatie in Ivoorkust. Deze heeft het land als lid geschorst en riep al eerder de zittende Laurent president Gbagbo op om de macht op te geven.

Slachtoffers van politiek geweld in Ivoorkust gisteren. Foto Reuters / Denis Balibouse

West-Afrikaanse leiders dreigen met militair ingrijpen als Laurent Gbagbo niet opstapt als president van Ivoorkust. Zij kwamen vanavond bijeen voor een spoedoverleg van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten over de situatie in Ivoorkust. De Gemeenschap heeft het land als lid geschorst en roept de zittende Laurent president Gbagbo op om de macht op te geven.

Gbagbo verloor de verkiezingen begin december, maar weigert de uitslag te accepteren. Analisten speculeerden eerder al dat de leiders waarschijnlijk sancties gingen afkondigen tegen de getrouwen van Gbagbo.

De BBC meldde om vijf uur vanmiddag dat de staatsomroep uit de lucht is gehaald. Het is de enige zender in Ivoorkust en wordt gezien als één van de steunpilaren van het bewind van Gbagbo.

Bankrekeningen Gbagbo geblokkeerd
Gbagbo krijgt ook geen toegang meer tot de rekeningen van Ivoorkust bij de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten (BCEAO), meldt de BBC.

Alleen de “legitieme regering” van Ivoorkust zal nog aan geld bij de centrale bank kunnen komen. Dit betekent dat Gbagbo problemen krijgt om het leger te betalen dat aan hem loyaal is. Dit besluit is genomen door de ministers van Financiën in van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA), ofwel de buurlanden van Ivoorkust.

VN erkent Ouattara
De Algemene Vergadering van de VN heeft gisteren Alassane Ouattara, uitdager in de verkiezingen van 28 november, erkent als president van Ivoorkust. Dat betekent dat alleen diplomaten aangewezen door Ouattara nog toegang krijgen tot de VN. Na de verkiezingen weigerde de zittende president, Laurent Gbagbo, zijn nederlaag te erkennen en is geweld uitgebroken tussen aanhangers van beide politici.

Internationaal strafhof
Aanhangers van Ouattara willen dat het Internationale Strafhof in Den Haag een onderzoeksmissie naar het land stuurt. Het Strafhof zou onderzoek moeten doen naar de recente gewelddadigheden van militairen tegen aanhangers van Ouattara. Inmiddels zijn zeker 173 mensen omgekomen bij geweld in het land en honderden gearresteerd of ontvoerd, zo meldde de VN gisteren.