Kort nieuws Buitenland

Uitbreiding voor vredesmissie Somalië

New York, 24 dec. De internationale vredesmissie in Somalië wordt met de helft uitgebreid, van 8.000 naar 12.000 militairen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dat unaniem besloten. De vredesmissie beschermt de internationaal erkende, zwaar belegerde regering in de Somalische hoofdstad Mogadishu tegen radicaal-islamitische opstandelingen. De missie, AMISOM, wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door de internationale gemeenschap en uitgevoerd door Oeganda en Burundi. Oeganda had al laten weten dat het de 4.000 extra militairen beschikbaar stelt. In Oeganda werden in juli tijdens de finale van het WK voetbal 76 mensen gedood bij aanslagen die zijn opgeëist door extremisten uit Somalië. De extremisten zeggen Oeganda te zullen aanvallen totdat het land zijn troepenmacht terugtrekt uit Somalië. AMISOM is sinds 2007 in Mogadishu. (AP, BBC)

Doema pakt START-verdrag meteen op

Moskou, 24 dec. De Russische Doema begint vandaag al met de behandeling ‘in eerste lezing’ van het kernwapenverdrag met de Verenigde Staten, dat de Amerikaanse Senaat woensdag goedkeurde. Dat heeft de voorzitter van de commissie voor buitenlandse betrekkingen, Konstantin Kosatsjev, gisteren aangekondigd. In januari zet de Doema de behandeling voort. Een woordvoerder van president Medvedev zei dat de Amerikaanse en Russische president hebben afgesproken dat de ratificatie gelijk op zou gaan, maar hij voegde daaraan toe dat het Russische parlement nog wel enige tijd nodig heeft. Het zogeheten Nieuwe START-verdrag bepaalt dat de twee landen niet meer dan 1.550 strategische kernkoppen mogen hebben, ruwweg een derde minder dan tot nog toe was toegestaan. (AFP, AP)

Noorse krant heeft alle ambtsberichten

olso, 24 dec. Een Noorse krant zegt te beschikken over alle 250.000 Amerikaanse diplomatieke berichten die de website WikiLeaks tot nu toe exclusief beschikbaar heeft gesteld aan een klein aantal publicaties. Redactiechef Ole Erik Almlid van Aftenposten zegt dat zijn krant niet voor de stukken heeft betaald. Hoe de krant ze wel in handen heeft gekregen wil hij niet zeggen. „We zeggen nooit wie onze bronnen zijn.” Slechts vijf kranten publiceren over de diplomatieke telegrammen op basis van het complete archief, The Guardian, El País, Le Monde en Der Spiegel, die het materiaal van WikiLeaks hebben gekregen, en The New York Times, die het van The Guardian kreeg. (AP)