Keizer stelt Actia in

Keizer introduceert eigen, gerenommeerd sportevenement.

Keizer Augustus heeft de Actia ingesteld. De Actia komen aan de top van de Griekse spelen. Ze behoren echter nog niet tot de periodos, de meest prestigieuze wedstrijdcyclus van de Griekse wereld: de spelen van Olympia, Delphi, Nemea en Isthmia.

De keizer heeft de Actia ingesteld in Nicopolis, ‘de stad van de overwinning’, om zijn triomf op Antonius en Cleopatra in de zeeslag bij Actium te vieren. Augustus laat hiervoor in de nieuwe stad aan de noordwestkust van Griekenland een stadion, een gymnasion en een theater bouwen. Daarnaast is er ook een hippodroom en een thermencomplex.

Het Actische wedstrijdprogramma behelst de klassieke trias van muzische, atletische en hippische onderdelen. Daaronder vallen onder meer de stadionloop, boksen, worstelen, diverse wagenrennen en de vijfkamp. Bij de atletiekwedstrijden wordt, in tegenstelling tot de andere Spelen, met drie leeftijdsklassen gewerkt: de knapen (13-16 jaar), baardlozen (17-20 jaar) en mannen (20 jaar en ouder).