Bompakjes in Rome mogelijk werk van anarchisten

Twee aanslagen met bompakketten gisteren in Rome zijn mogelijk het werk van anarchisten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni gisteravond gezegd. Volgens Maroni lijken de pakketten sterk op de bommen die vorige maand werden gestuurd naar onder andere veertien ambassades in Athene.

Het Italiaanse persbureau ANSA meldt dat bij een van de bompakketjes een boodschap zou zijn gevonden van de Italiaanse Anarchistische Federatie. De politie wilde niet reageren.

Gistermorgen explodeerde er een pakket in de postkamer van de Zwitserse ambassade. De man die het pakje openmaakte raakte daarbij ernstig gewond, maar is buiten levensgevaar. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en moet mogelijk een hand missen. Enkele uren later was er een explosie in de ambassade van Chili. Daarbij raakte een ambassademedewerker alleen licht gewond.

Dinsdag was er ook al een bomalarm in de metro van Rome. Onder een stoel werd een pakketje gevonden met elektriciteitsdraden en onbekend poeder. Het bleek te gaan om een nepbom. De ontsteking ontbrak en het poeder bleek een niet-explosieve stof te zijn. Voorafgaand aan de explosie in de Zwitserse ambassade was er twee keer een vals bomalarm bij gemeentekantoren in Rome.

De gelijkenis met een reeks aanslagen begin november in Athene is opmerkelijk. Het ging om vergelijkbare amateuristische bommen. Ook in Griekenland werden ze als postpakketjes bezorgd bij ambassades en ook daar behoorden de ambassades van Zwitserland en Chili tot de doelwitten. De Griekse aanslagen, waarvoor enkele jonge linkse anarchisten zijn aangehouden, waren echter ook gericht tegen personen buiten Griekenland, onder wie de Italiaanse premier.

De burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, sprak van „een golf van terrorisme”. Hij noemde het feit dat het om meerdere aanslagen ging „extra verontrustend”. Voorlopig wordt alle pakketpost vooraf door deskundigen onderzocht „om er zeker van te zijn dat die niet door onervaren mensen wordt geopend”, aldus politiechef Francesco Tagliente. De politie heeft Italiaanse ambassades elders op de wereld gewaarschuwd voorzichtig te zijn.

Media in Italië wijzen erop dat verschillende Italiaanse anarchisten in Zwitserse gevangenissen zitten. In april werden in Zürich nog drie mannen gearresteerd. Het ging om twee Italianen en een Zwitser, die mogelijk een aanslag wilden plegen op het Zwitserse hoofdkantoor van het Amerikaanse computerbedrijf IBM. (AP, Reuters, AFP)