Medvedev uit kritiek op Poetin

De Russische president Dmitri Medvedev uitte tijdens een interview met drie televisiezenders kritiek op premier Poetin. Volgens Medvedev mogen hoge functionarissen hun positie niet gebruiken om zich met de rechtspraak te bemoeien.

De Russische president Dmitri Medvedev uitte tijdens een interview met drie televisiezenders kritiek op premier Poetin. Volgens Medvedev mogen hoge functionarissen hun positie niet gebruiken om zich met de rechtspraak te bemoeien.

,,Noch de president, noch een andere functionaris in dienst van de staat heeft het recht om zijn mening over deze of een andere zaak te geven voordat het vonnis, schuldig of niet schuldig, er is”

Medvedev verwijst naar het interview met Poetin op 16 december. Daar zei de staatsman dat voormalig olietycoon Michail Chodorkovski die op dit moment in afwachting is van een veroordeling voor diefstal, een dief is en in de cel hoort te zitten.  Rusland-correspondent Michel Krielaars zag dit interview en gaf toen het volgende commentaar:

,,De uitspraak van Poetin is een aanwijzing dat Chodorkovski nog lange tijd in de cel blijft zitten. Waarschijnlijk totdat Poetin met pensioen gaat. Het is een duidelijke poging van de machtigste man uit Rusland om de rechter te beïnvloeden.”

Het is niet de eerste keer dat Medvedev kritiek uit op zijn premier. Eind november hekelde hij de overmacht van de partij van Poetin. Die zou geen ruimte overlaten voor oppositie. Volgens Krielaars was er echter geen sprake van echte kritiek:

,,Ze behoren beide tot hetzelfde systeem en hebben er absoluut geen belang bij het autoritaire regime te veranderen. Medvedev probeert met deze boodschap het imago van het regime weer op te poetsen. De stagnatie waar hij voor waarschuwt bestaat al jaren en de ontevredenheid onder de bevolking is groot. Medvedev speelt een spelletje ‘democratie’tje’, met name voor het Westen. Maar in werkelijkheid is de oppositie nog steeds sterk afhankelijk van het Kremlin en stemmen zij onder druk mee met de macht”

Waarnemers houden er rekening mee dat Poetin zich kandidaat gaat stellen voor de presidentsverkiezingen van 2012. Medvedev en Poetin zouden dan rivalen kunnen zijn. Poetin was president van 2000 tot 2008 en mocht van de grondwet niet drie keer achter elkaar dit ambt bekleden. Hij schoof toen Medvedev naar voren als president en werd zelf premier.