Selectie Film

Potiche van François Ozon is ‘high camp’ en herinnert qua sfeer aan zijn komische moordmusical 8 Femmes, maar dan vederlicht en zonder venijn. Een verrukkelijke bonbon (met Catharine Deneuve) over klassenstrijd, vrouwen- en homo-emancipatie.

In: 18 bioscopen.

Le quattro volte Het aloude „stof zij gij en tot stof zult gij wederkeren” zou als motto kunnen dienen voor het meditatieve Le quattro volte van de Italiaanse regisseur Michelangelo Frammartino (1968). Het is een muziekstuk, dat eindigt met een lange, minutieuze observatie van de traditionele werkzaamheden van kolenbranders. Die zijn zo aandachtig gefilmd dat het wel performancekunst lijkt.

In: 7 filmtheaters.

Rapunzel De 50ste Disney lijkt op een oude, handgetekende Disneyfilm. Het is een sterke sprookjesverfilming: zowel tijdloos als helemaal van deze tijd: heldin Rapunzel slaat iemand met een koekenpan. In: 149 bioscopen.

Het Geheim is een onbezorgde kinderfilm. Ben (de 10-jarige Thor Braun) is gek van goochelen en gaat op les bij meester-illusionist Hans Smid (Daan Schuurmans). Zijn onhandige vader Koos (Theo Maassen) wil ook leren goochelen en tovert Bens vriendinnetje Sylvie weg.

In: 115 bioscopen.

The Red Shoes De beroemdste van alle balletfilms, The Red Shoes van Michael Powell en Emeric Pressburger wordt opnieuw in gerestaureerde versie uitgebracht. De film is geïnspireerd op het leven van impresario Serge Diaghilev en zijn Ballets Russes.

In: 3 bioscopen.

The Kids Are All Right Annette Bening en Julianne Moore spelen in The Kids Are All Right Nic en Jules, twee vrouwen die samen zijn en moeders van de tieners Joni (18) en Laser (15). Vooral Laser is benieuwd naar zijn biologische vader en ze sporen hem op via de spermabank. De vader (Mark Ruffalo) blijkt een losbol te zijn

In: 30 bioscopen.