Oproep tot ‘bankrun’ straks strafbaar

Het oproepen tot een ‘bankrun’, zoals de belangenbehartiger van DSB-gedupeerden Pieter Lakeman vorig jaar deed, wordt strafbaar. Ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie) en De Jager (Financiën) bereiden daartoe een wetsvoorstel voor, blijkt uit een brief die zij gisteravond naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De Jager toonde zich eerder al voorstander van strafrechtelijke aanpak. Het vorige kabinet had al toegezegd de mogelijkheden van een verbod op een oproep tot een  ’bankrun’ te onderzoeken naar aanleiding van de uitkomsten van de commissie-Scheltema. Deze deed onderzoek naar de ondergang van de DSB Bank vorig jaar.

Delictomschrijving moeilijk
De commissie-Scheltema, die strafbaarstelling adviseerde, stelde wel dat “de formulering van een deugdelijke delictsomschrijving uitermate moeilijk zal zijn.” Minister Opstelten schrijft nu dat er een “gelijkenis bestaat met de strafbaarheid van diegenen die informatie verspreiden waarvan een onjuist of misleidend signaal uitgaat of te duchten is met betrekking tot het aanbod van de vraag naar, of de koers van, financiële instrumenten.”

De mogelijkheden om degene die een oproep heeft gedaan strafrechtelijk aan te pakken zijn naar huidig recht te beperkt, vinden de ministers.

Wat deed Lakeman?
Pieter Lakeman riep op 1 oktober 2009 iedere DSB-spaarder op zijn geld weg te halen bij de bank van Dirk Scheringa, wat volgens de commissie-Scheltema “het eindspel” inleidde van de ondergang van de DSB Bank.

De grafiek hieronder toont de opname van spaargeld bij DSB in verschillende pieken: de piek ‘Lakeman’ op 1 oktober, de piek naar aanleiding van het crisisoverleg van De Nederlandsche Bank over DSB op 4 oktober en de piek veroorzaakt door publicaties op 12 oktober in Volkskrant en FD over de aanvraag van een noodregeling voor DSB door DNB.

WikiLeaks kwam deze maand met een oproep om geld weg te halen bij Bank of America. Afgelopen november riep de Franse oud-voetballer Eric Cantona iedereen op om op 7 december jongstleden geld bij Franse banken weg te halen, overigens zonder succes.

http://www.youtube.com/watch?v=0r8WnpOQJss