Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

NRC Media verhuist toch naar Amsterdam

NRC Handelsblad en nrc.next verhuizen eind 2012 naar Amsterdam. Moederbedrijf NRC Media gaat het pand op Rokin 65 huren.


Grotere kaart weergeven
“Het wordt een mooi, transparant gebouw met een groot café en een debatruimte op de begane grond”, zegt uitgever Hans Nijenhuis. “De lezers kunnen bij ons binnenlopen.”

Het pand, ontworpen door Cees Dam (wiki) en Bert Maessen, werd tussen 1984 en 1987 als optiebeurs gebouwd. De optiebeurs is inmiddels gevestigd op het Beursplein. De nieuwe huisvesting van de krantenredacties wordt eerst nog gerenoveerd door eigenaar Dijkhuis Vastgoed Management. De gevel wordt herontworpen door het architectenbureau van Cees en Diederik Dam, de binnenkant door het bureau van architect Jaap Dijkman.

Een artist-impression van het interieur van de nieuwe huisvesting van NRC MediaEen artist-impression van het interieur van de nieuwe huisvesting van NRC Media

NRC Handelsblad en nrc.next zitten nu langs de A20 bij Rotterdam. De huur daar loopt eind 2012 af en de kranten willen graag naar een zichtbare locatie in het centrum van een grote stad. “Het is bijzonder prettig om met NRC naar de grootste stad en het meest betekenisvolle centrum van het land te gaan”, zegt hoofdredacteur Peter Vandermeersch.

Begin november maakte NRC Media nog bekend de voorkeur te hebben voor huisvesting in de Haagse bibliotheek.

Er werd zelfs een filmpje gemaakt voor het personeel. “Het filmpje dat we hebben gemaakt voor het personeel was 100 procent gemeend”, zegt Nijenhuis nu. “Maar toen kwam Amsterdam met een killer-aanbod.”

NRC Media vertrekt uit de Rotterdamse Alexanderpolder omdat het naar een stadscentrum wil. In het gebouw is plaats voor alle ruim 300 werknemers van NRC Media.

Zo wordt het pand aan het Rokin omschreven in het boek Cees Dam, architect uit 1989.

De Optiebeurs staat op een onregelmatig rechthoekig terrein op de hoek van het Rokin en de Wijde Lombardsteeg, telt zeven bouwlagen en heeft een grote glazen hoektoren. [...] De drie hoeken van het gebouw zijn beëindigd met een rond bouwdeel. [...] Aan het Rokin vormt een glazen toren met een achthoekig puntdak en een goudkleurige bol een beeldrijm met de toren van het naburige pand. In de onderbouw van de toren bevindt zich de entree. Het hart van het gebouw is de beurszaal op de eerste verdieping, verdeeld in een centrale handelsruimte met daaromheen open kantoortjes voor handelaren.

NRC stopt met het ANP
De kranten en sites van NRC Handelsblad en nrc.next zullen het contract met persbureau ANP na 1 januari niet verlengen. De abonnementen op de buitenlandse persbureaus Reuters, AFP en AP worden voortgezet. In aanvulling op de eigen nieuwsgaring wendt NRC Media zich voor het binnenlandse nieuws tot het Amsterdamse persbureau Novum.  ‘De flexibele en innovatieve opstelling van Novum’ is voor de hoofdredactie van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl de belangrijkste reden om voor dit persbureau te kiezen.

Het ANP werd in 1934 opgericht door de Nederlandse dagbladen met als doel voor gemeenschappelijk gebruik nieuws te vergaren. NRC Handelsblad en nrc.next zijn de eerste landelijke dagbladen die geen gebruik meer maken van de diensten van het ANP.

NRC Handelsblad gaat waarschijnlijk op tabloid
Ook de verschijningsvorm van NRC Handelsblad gaat waarschijnlijk veranderen.  De krant overweegt sterk om binnenkort over te gaan op half- of tabloidformaat. ‘Compact’ is het heersende formaat in de dagbladwereld en biedt ons de meeste groeikansen, aldus uitgever Hans Nijenhuis. De redactie stemde gisteren in grote meerderheid in met formaatwijziging. In januari moet de beslissing vallen wanneer en op welke manier NRC Handelsblad overgaat op halfformaat.