Nederland: EU moet stappen ondernemen tegen Loekasjenko

De Europese Unie moet nieuwe stappen ondernemen tegen het regime in Wit-Rusland. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal donderdag gevraagd aan EU-buitenlandchef Catherine Ashton.

Activisten protesteren tegen de herverkiezing van president Alexander Loekasjenko (FOTO: AFP PHOTO / KSENYA AVIMOVA)
Activisten protesteren tegen de herverkiezing van president Alexander Loekasjenko (FOTO: AFP PHOTO / KSENYA AVIMOVA) Activisten protesteren tegen de herverkiezing van president Alexander Lukashenko in Minsk op 20 december (FOTO: AFP PHOTO / KSENYA AVIMOVA)

De Europese Unie moet nieuwe stappen ondernemen tegen het regime in Wit-Rusland. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal vanavond gevraagd aan EU-buitenlandchef Catherine Ashton.

Het oneerlijke verloop van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag en het daaropvolgende geweld tegen de Wit-Russische oppositie is de reden voor het verzoek van Rosenthal.

Hij vindt de honderden arrestaties van demonstranten, waaronder verschillende presidentskandidaten, en hun behandeling onaanvaardbaar. De EU moet volgens Rosenthal overwegen opnieuw een inreisverbod voor president Loekasjenko en zijn getrouwen in te stellen. Dit zou een aanvulling zijn op de al geldende financiële sancties tegen Wit-Rusland.