Kerstmis voor je eigen: kersthits op YouTube

Het Nederlandstalige kerstpopgenre bloeit op YouTube, merkt Herbert Blankesteijn, die een inventarisatie maakt van de liedjes en clips.

Voor mij zullen hier geen kaarsen branden./ Ik voel mij als een kerstboom zonder piek./ Ik voel me zo alleen, waar moet ik straks toch heen./ In gedachten hoor ik kerstmuziek.

‘Eenzame Kerst’ van André Hazes, dé klassieker in het Nederlandstalig kerstpopgenre, staat nog altijd als een huis. Het zou werkelijk eenzaam zijn zonder André als hij niet handenvol navolgers had geïnspireerd tot eigen werk, dat zeker zo bekwaam het kerstgevoel vertolkt. Ze playbacken hun nummers op YouTube in zelfgemaakte videoclips vol kaarsen, overvloeiers en romantische scherpteverleggingen. Bijna niet van André Hazes te onderscheiden is bijvoorbeeld de Fries Lytse Hille, ook bekend van de hit ‘Haringtentje’, die eenzelfde timbre heeft als Hazes en in ‘Kerst in de kou’ zeker zo eenzaam is.

Ik heb hier kaarten van mijn vrienden, die zitten thuis bij hun gezin/ Ze kunnen niet langs bij me komen, met Kerst zit dat er vaak niet in/ Maar dat was anders ook niet nodig, want ik had jou dat was genoeg/ Nu zit ik in mezelf te praten, en denk ik ga maar naar de kroeg.

René Schuurmans, een voormalige ambtenaar die verkeersborden placht te onderhouden in St. Michielsgestel, is niet zo’n tobber en neemt zijn lot in eigen hand. Dat heeft hij gedaan door in 2005 ontslag te nemen bij de gemeente en als artiest verder te gaan, en hij doet het ook in ‘Ik kom naar huis.’

Ik ben weer onderweg naar jou/ Want wat is Kerstfeest zonder jou/ Ik reis al dagen door de kou/ Want deze Kerst ben ik bij jou.

Gelukkig gaan niet alle artiesten gebukt onder kerstellende. Johnny Bach bijvoorbeeld. Pas op, hij is niet de voorman van de Amerikaanse rock ‘n’ roll-act Johnny Bach and the Moonshine Boozers. Deze Bach is Nederlander, heeft triomfen gevierd in Duitsland en timmert op het ogenblik aan de weg met ‘De manege is leeg’. In ‘Met kerstmis zou iedereen gelukkig moeten zijn’ doet hij een goed woordje voor wie het slecht heeft getroffen.

Dan vraag ik, lieve God, verandert u nog iets/ Voor mensen met pijn en verdriet. /Laat het voor iedereen een gelukkig Kerstfeest zijn (…)/ Want met Kerstmis hoort liefde en geen pijn

Of hij antwoord heeft gekregen op zijn vraag vernemen we helaas niet. Ook Johnny van Veldhoven wenst in ‘Laat het altijd Kerstmis wezen’ ‘dat we beter kunnen leven zonder haat en zonder pijn.’ Maar deze nadrukkelijk articulerende scholier ziet toch vooral knusheid om zich heen:

De kinderen spelen buiten in de sneeuw/ De wind ruist langs je raam, de open haard staat aan/Dan denk ik, laat het nooit meer overgaan

Zo is dat, en dat leidt tot talloze kerstsongs waar het geluk vanaf spat. Bijvoorbeeld van Doenja, die voordat ze succes boekte met ‘Shalala Ding Dong’ een onverbiddelijke kersthit neerzette met ‘Kerstfeest is voor iedereen’:

De dag dat hij geboren werd vieren wij nog ieder jaar/ Met de gedachte dat er ooit vrede bestaat hier met elkaar/ Ik weet zeker zo moet het zijn/ met zielsveel vreugde zonder pijn/ En de wereld als in een eindeloos refrein.

Overzicht van Nederlandstalige kerstliedjes op Videovolt.net.